kitüntetés

2020.01.27. 07:00

Mádi Magdolna vehette át a Paks Kultúrájáért elismerést

Mádi Magdolna, a Tűzvirág Táncegyüttes művészeti igazgatója kapta idén a Paks Kultúrájáért díjat. Az elismerést pénteken, az önkormányzat magyar kultúra napi rendezvényén vehette át.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

A magyar kultúra napja alkalmából tartottak ünnepséget pénteken Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban. Szabó Péter polgármester itt adta át a Paks Kultúrájáért díjat Mádi Magdolnának, a Tűzvirág Táncegyüttes művészeti igazgatójának.

Mint az méltatásában elhangzott, Mádi Magdolna gyermekkorában találkozott a magyar paraszti táncokkal, és fontosnak tartja, hogy a mostani fiatalok közül is minél többen megismerjék ezeket. Mestereként tisztelhette a táncszakma nagy öregjeit, többek között dr. Martin Györgyöt, Pesovár Ernőt, Tímár Sándort. Szellemi irányítójának az európai néphagyományok nagy mesterét, a holland Ferdinánd van Altenát tartja.

Több évtizedet szánt a magyar néphagyományok megismerésére. Bács-Kiskun megyében folytatott gyűjtőmunkája eredményeiről előadást tartott a Magyar Tudományos Akadémián, dolgozata jelent meg a Magyar Néprajzi Tanulmányokban. Táncos végzettségeit egyetemi művelődési menedzser, színház és dráma szakkal egészítette ki.

Élete 1980 óta kötődik Pakshoz, ekkor alakult az első tánccsoport. Szakmai hozzáértését, pedagógiai érzékét dicséri, hogy a kezdeti csoportból néhány év alatt egy több korcsoportban dolgozó, komoly szakmai színvonalat képviselő táncegyüttes lett.

A Tűzvirág név azóta fogalommá vált Pakson. A gyerekek profi tánctudással bíró fiatalokká cseperedtek a keze alatt. Sokat tanultak az együttesben, élményekkel gazdagodtak, és néhányan élethivatásuknak választották a táncot. Az évek során számos koreográfiát készített, és hivatásának tekintette más népek táncainak megismertetését is a közönséggel. A Tűzvirág fellépett a Magyar Állami Operaházban és a Magyar Sztárgálán is több alkalommal. Magyarország szinte összes színházában adtak műsort, és a világ több pontján bemutatkoztak, valamint európai és világhírű koreográfusok dolgoztak Pakson.

2010 óta minden évben egész estés táncszínházi produkcióval áll színpadra a Tűzvirág, és az áprilisi premiereken évről évre valami újdonsággal lepik meg a közönséget. Mádi Magdolna vezetésével számos sikert és elismerést érdemelt az együttes. A Paksi Atomerőmű Zrt. Helios díjjal jutalmazta színvonalas tevékenységüket, ezen kívül Pro Urbe díj, Babits Mihály-díj, Prima díj, Prima közönségdíj, valamint „A Tolna megyei művészetért” plakett büszke tulajdonosa a táncegyüttes.

Büszkék lehetünk

Az ünnepségen Szabó Péter polgármester mondott beszédet. Kiemelte, hogy a kultúra az ember örök értékeiből és méltóságából, az alkotás, vagyis az önkifejezés vágyából és az alkotói tevékenységből, valamint a befogadó nyitottságából születik. Közösséget teremtő erő, mely személytől személyig hat. Ez által lesz a magyar kultúra személyesen csak a miénk, hogy benne van őseink nyelve, gazdagsága, mindaz, ahogy megélték és kifejezték örömeiket, bánatukat, látták emberi közösségeiket. Ez az, amire büszkék lehetünk, mert megtartott, különlegessé és számtalanszor elismertté tett bennünket – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: büszke rá, hogy városuk mindig is hozzájárult a magyar kultúra gyarapításához. Az est a Szívárnyék: Pilinszky János két hangon című előadással zárult Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós szereplésével.

Borítókép: Mádi Magdolnának Szabó Péter gratulál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában