portré

2020.04.22. 14:00

A mai napig jár Erdélybe, díszítőfaragást tanulni

Nagy szaktudással és rengeteg szerszámmal dolgozik Lückl Attila. Csak vésőből 130 féle van a két műhelyében: Nagydorogon és Györkönyben. Az ismert fafaragó erdélyi mesterektől tanult. Főleg székelykapukat, kopjafákat és udvari játékokat készít.

Wessely Gábor

Forrás: Wessely Gábor

Szállításra kész elemek. A gyalogkapu szépen faragott oszlopa 87 kiló. A nagykapu szerkezete több mint két mázsa. Masszív tölgy. Nem gyerekjáték a székelykapu-készítés, és nem csak a súlyos alapanyag miatt. Érteni kell hozzá. ­Lückl Attila már több mint húsz éve jár Erdélybe, és azt mondja: még mindig van mit tanulnia. Pedig iparművészeti szakközépiskolát végzett faműves mester.

– Ez Paksra kerül, a múzeum közelében állítják majd fel – mutatja a garázsában lévő, kész székelykaput. Szobrászkodni nem szoktam; díszítő faragást végzek. Kapukat, kopjafákat, kültéri játékokat készítek. Ez is bőven kitölti az időmet. Az erdélyi mestereim közül már csak egy él, Király Domokos, aki kimondottan kapufaragó. Amikor kezdtem kijárni, 1997-től, még 25 emberrel tartottam kapcsolatot.

Tolna megye több településén otthonosan mozog Lückl Attila. Családjával Nagydorogon él, de a györkönyi szülői háznál is van műhelye. Most logisztikai munkát végez a Paks II. Zrt.-nél, korábban a Paks I-nél volt turbinalakatos. Minősített hegesztőbizonyítványt is szerzett.

– Minden fás embernek van vasas múltja – mondja –, aminek hasznát is veszi. Én magam javítom, magam élezem a szerszámaimat. Van itt 130 féle véső, 32 féle szekerce és fejsze, ötféle kézifűrész, és persze gépek a nagyja munkához. Végzek veszélyesfa-kivágást, abból is levizsgáztam: alpintechnikai favágásból. És kipróbáltam magam a favágó sportban is, részt vettem egy-két versenyen, Ráckevén. Van olyan fejszém, amit Új-Zélandról hozattam, 220 ezer forintért. A feje 3 kiló 25 deka, az éle meg olyan, hogy papírt is lehet vele vágni, de egy vastag faágat, vagy egy marhacombot is átvág, egyetlen suhintással.

Az egyedi feladatokat szereti a nagydorogi fafaragó

Most a sárszentlőrinci óvoda udvarára készít kisvonatot, társadalmi munkában. Ha csak teheti, hagyományos módon, faszeggel, csapolással dolgozik. Nyílászárók ügyében is akkor keresik meg, ha valami bonyolult, íves, díszes munkára van szükség. És sosem csalódnak a szaktudásában.

Már tapasztalt díszítő-faragó volt Lückl Attila, amikor – 2011-ben – a faműves mester képesítést megszerezte. De nem ebből él. Főállásban Pakson dolgozik, logisztikai területen. Ám amikor csak teheti, fával dolgozik, hagyományos szerszámokkal. Szeret az idősebbektől tanulni. Erdélyi mesterein kívül sokat köszönhet a kisvejkei Beréti Istvánnak és a nagydorogi id. Lendvai Zoltánnak. Felesége pedagógus, egy lányuk van.

Borítóképünkön: Lückl Attila az elkészült székelykapuval, ami paksi közterületre kerül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában