könyvajánló

2020.04.29. 16:20

Így és ezeket ették egykor a sárköziek

Fekete Dávid

Fotó: Shutterstock

 

Balázs Kovács Sándor és Kovács János könyve, A csíkos káposztától a pörcös pogácsán át mundéros csukáig átfogó képet ad a Sárközi népi táplálkozásról. De nem csupán annyiból áll munkájuk, hogy bemutatják az ételeket, recepteket, hanem a növénytermesztésről, állattartásról is alaposan beszámolnak, valamint a kenyérsütés különféle módjait, az akkor ismert és kedvelt gyümölcsök felhasználását is körül járják. Hosszan lehetne még részletezni, hiszen igen bő téma ez, s tényleg alaposan kidolgozták a szöveget.

Habár a témából adódóan is egyfajta szárazságot érezni a szövegen, sokkal inkább érezheti úgy az ember, hogy tanulmányt olvas, mint Balázs Kovács Sándor korábban bemutatott könyvében. Ugyanakkor ez nem igazán zavaró, rendre megszakítják ezt, képekkel, rajzokkal és korabeli feljegyzésekkel, amelyeket kicsit nehézkes, de élvezetes olvasni.

A kötet bárki számára tartogat magában élvezetes és értékes részeket. Azok, akik átfogó képet akarnak kapni a Sárközben élők mindennapjairól épp úgy, ahogyan azok, akiket inkább csak a hiedelmek, vagy mára már mókásnak hangzó gyümölcsnevek érdekelnek. Nem utolsó sorban pedig akár még ihletet is kaphatunk belőle a holnapi menühöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában