2020.04.29. 16:20
Így és ezeket ették egykor a sárköziek
Fotó: Shutterstock
Balázs Kovács Sándor és Kovács János könyve, A csíkos káposztától a pörcös pogácsán át mundéros csukáig átfogó képet ad a Sárközi népi táplálkozásról. De nem csupán annyiból áll munkájuk, hogy bemutatják az ételeket, recepteket, hanem a növénytermesztésről, állattartásról is alaposan beszámolnak, valamint a kenyérsütés különféle módjait, az akkor ismert és kedvelt gyümölcsök felhasználását is körül járják. Hosszan lehetne még részletezni, hiszen igen bő téma ez, s tényleg alaposan kidolgozták a szöveget.
Habár a témából adódóan is egyfajta szárazságot érezni a szövegen, sokkal inkább érezheti úgy az ember, hogy tanulmányt olvas, mint Balázs Kovács Sándor korábban bemutatott könyvében. Ugyanakkor ez nem igazán zavaró, rendre megszakítják ezt, képekkel, rajzokkal és korabeli feljegyzésekkel, amelyeket kicsit nehézkes, de élvezetes olvasni.