kiállítás

2020.09.24. 16:20

Akvarellfestményekből nyílt tárlat Tamásiban

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

Egy újabb lehetőség a kulturális élvezetekre, a művészeti értékek megtekintésére, a kikapcsolódásra: Haás Mária akvarellfestményeiből rendezett kiállítás nyílt meg nemrégiben a tamási Kindl Kupola Galériában. A tárlatot Berkesné Imre Erika nyitotta meg, közreműködött a Würtz Ádám művészeti iskola zongoratanára és a Vályi iskolák diákjai, tájékoztatták lapunkat.

Az 1959-ben született, Tamásiban élő Haás Mária lapunkhoz eljuttatott önéletrajzában beszámol arról, hogy gyerekkora óta szívesen rajzol, fest, ez hatott a pályaválasztására is. Tamásiban Vincze József műhelyében sajátította el a fazekasság alapjait, majd Kaposváron kerámiakészítőnek tanult. Ezekben az években több országos pályázatra adta be munkáit, amelyeket kiállításra és díjazásra érdemesnek tartottak. Országos első helyezést ért el díszítőrajz és művészettörténetből 1980-ban. Vizuális nevelést is tartalmazó képzése mellett képzőművészeti szakkörbe is járt. Tizenöt évig foglalkozott kerámiával.

Haás Mária jelenlegi munkahelye a Tamási Művelődési Központ, ahol gyerekeknek tart kézműves foglalkozásokat, és akvarellszakkört is vezet. A Tamási Galéria tárlatait 2018 óta szervezi. Haás Mária már több mint tizenöt éve, hogy rátalált kedvenc festőszerére, a vízfestékre, melynek a finomsága, áttetszősége nagyon tetszik neki.

Nyári szabadsága egy részét alkotótáborokban tölti. Ezek mindig feltöltik, és minden alkalommal új technikát sajátít el. Tagja a „Bárka” Művészeti Szalonnak, amellyel sok közös kiállításon vett részt.

Izgalmas akvarell

Az akvarell nagyon izgalmas festői mód, melynek technikáit hangulatától függően váltogatja. Amikor vizes technikával dolgozik, a festék szinte önálló életet él, ezt próbálja irányítani, képpé alakítani. Máskor inkább aprólékos, részletezőbb képeket fest. Témái a tájkép és a csendélet. Szeret kirándulni, túrákat szervezni, ha egyedül megy, mindig visz magával vázlatfüzetet, festéket. Csak olyankor fest, ha kedve van, ha nyugalom veszi körül.

Borítóképünkön: Haás Mária (középen) a kiállítás megnyitóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában