nemzetiségi nap

2020.10.26. 18:10

Először adták át a németségért díjakat

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

Első alkalommal adták át a Tolna Város Németségéért Díjakat az idei, 26. tolnai német nemzetiségi napon. A Mözsi Művelődési Házban a városi német önkormányzat által rendezett eseményre a járványhelyzet miatt több meghívott fellépő nem tudott eljönni. Lemondták a részvételt a hartai és a kakasdi vendégek, illetve a mözsi Zöldkert óvoda tánccsoportja sem adhatott műsort. A programban így a tolnai Széchenyi iskola kisdiákjainak szavalata, valamint a Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkarának produkciója szerepelt.

Ezután adta át az elismeréseket az alapító tolnai német önkormányzat két vezetője, Fülöp Mónika elnök és Koleszár Krisztina elnökhelyettes.

A díj három kategóriában – civil szervezet, vagy magánszemély; pedagógus; diák – adományozható, a helyi német közösség sikeres működését hosszú időn át elősegítő, kiemelkedő tevékenység elismeréseként. Két kategóriában érkeztek felterjesztések. A civil szervezetek közül a Mözsi Német Nemzetiségi Klubnak, a pedagógus kategóriában Bucher Erikának ítélték oda az elismerést.

Az 1991-ben alakult mözsi német klub a díjra történő felterjesztés minden szempontjának megfelelt. A szervezet számos elismerést kapott az évek során, elnöke, Koleszár Ferencné nemrég a Tolna Megyei Németségért Nívódíjat vehette át.

A Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara (Fotó: Mártonfai Dénes)

Bucher Erika a Wosinsky iskola idén nyugdíjba vonult német tanára, munkaközösség vezetője volt. Diákjaival rendszeresen közreműködött német hagyományőrző rendezvényeken. Pedagógusként is nagyon fontosnak tartotta megismertetni a gyerekeket és a szüleiket a saját gyökereikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában