cikkünk frissült!

2021.06.10. 15:14

A centenárium jegyében emlékezik Mészöly Miklósra Szekszárd

Szepesi László

Fotó: Kiss Albert

Január 19-én volt Mészöly Miklós születésének századik évfordulója. Akkor, a pandémia adta lehetőségek között emlékeztek meg a költő, író szülőházánál a Szekszárd szülöttéről, de a járvány miatt nem volt mód arra, hogy a koszorúzás mellett méltó módon felelevenítsék emlékét. Erre most, a vírus szorításának enyhülésével, ezen a héten kerülhetett, kerülhet sor.

Az ünnep, a Mészöly Miklós-centenárium és a XVIII. Mészöly Emléknap pénteken lesz a Művészetek Házában, de ma is több helyen megemlékeztek, megemlékeznek az író, drámaíróról.

Mészöly Miklós Fotó: Archívum

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum könyvtártermében délelőtt a századik évfordulóra meghirdetett vers- és prózamondó versenyen a szekszárdi általános és középiskolás diákok korukhoz illő versekkel, mesékkel szerepeltek a Csötönyi László – a sok évvel ezelőtti Baka István versmondó verseny győztese, a szekszárdi közgyűlés egyik bizottságának elnöke – vezette zsűri előtt.

Délután kettőkor a szekszárdi dombok közé bújt Porkolábvölgyben, Mészöly Miklós hajdani romos tanyája helyén felépített alkotóház megnyitásával folytatódott az ünnepségsorozat.

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere köszöntőjét azzal kezdte, a tolnai dombok között régi tradíció, hogy igazi szekszárdi csak az lehet, akinek van egy tisztességes tanyája. Ez a tanya is bizonyíték, hogy Mészöly Miklós igazi szekszárdi volt. Természetesen – folytatta – nem csak az egykor itt állt, utóbb már roskadozó kis épület miatt az, inkább az itt íródott művek tették őt azzá. Bár azok túlmutattak a szekszárdi dombokon, s túl a Kárpát-medencén is, mégis minden soruk magába szívta és máig hordozza a pannon vidék semmivel sem összetéveszthető kultúráját, szellemét. Az itt fogant alkotások – kimondva vagy kimondatlanul – őrzik alkotójuk szekszárdi gyökereit, s bizonyítják, hogy a világ e kicsiny, látszólag elzárt szegletébe idelátszik Európa és az egész világ.

Megemlékezett az író, prózaíróról Dicső Zsolt, a PAD Egyesület elnöke, majd Szkárosi Endre József Attila-díjas magyar költő, egyetemi tanár, a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke megnyitotta az alkotóházat. A régi nomád viskó helyén egy minden igényt kielégítő, remek kis alkotóház áll – mondta, szimbolikus pontja a Mészöly-kultusznak. A hely szelleme, az az aura, amelyet ő sűrített Pannóniának nevezett, segíti majd az itt alkotókat.

Kocsis Imre Antal, Szekszárd korábbi polgármestere hajdani levelekből idézve emlékezett az íróra, s a régi tanyára, amelynek helyén ma az alkotóház áll. Az ünnepségsorozat délután a múzeum könyvtárában folytatódik, ahol Pócs Margit beszélgetőtársaként Polcz Alaine-re, Mészöly feleségére emlékezett Ablonczy Anna. Az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban pedig a centenáriumra megjelentetett könyvet, Mészöly Miklós meséinek dramatizált változatait tartalmazó kötetet mutatja be a két szerkesztő, Rubányi Anna és Dicső Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában