Értéktár Bizottság

2021.06.07. 07:00

Négy kategóriában huszonhárom új érték került fel megyei listára

A pandémia miatti hosszú szünet után nemrég újra összeült a Tolna Megyei Értéktár Bizottság. A tagság ötvennyolc beérkezett javaslatot vitatott meg. Közülük huszonhárom bővítheti a megyei értéktárat. A részletekről dr. Say István, a bizottság elnöke tájékoztatta lapunkat.

Szeri Árpád

Fotó: TN-archív

TOLNA MEGYE ÉPÍTETT KÖRNYEZET

Pincehelyi izraelita temető. Az újratelepülő megyében itt említik meg először a zsidók letelepülését. Talán a legszebb fekvésű Tolna megyei zsidó temető.

Kis­székely középkori temploma. A településhez közeli dombon az 1200-as évek második felében épített templom falmaradványait, valamint hozzá tartozó sírkertet tártak fel. A Szent György tiszteletére emelt imahelyet az 1800-as évek elején azért bontották le, mert új templom emelésébe fogtak.

Római katolikus Szent Mihály-plébániatemplom, Nagymányok. Az iratok szerint lassan már 700 éve lesz, hogy Nagymányokon templom állt. Ez azonban a török hódoltság végére teljesen lepusztult. Jelenlegi plébániatemploma 1783-ra épült föl, Szent Mihály napján szentelték fel.

Szent Kereszt Felmagasztalása Római katolikus templom, Németkér. Egyhajós, homlokzati tornyos templom. A toronysisakon 1896-os évszám látható.

Szent Anna-templom kálváriája, Csibrák. A templom 1829-ben, a Jeszenszky-kastély elkészültével egy időben épült. Szentélye hátához csatlakozik az oldalfalas, sátortetős kálvária-építmény.

Ozorai vár. A patak fölötti dombon áll az 1416 és 1423 között emelt kétemeletes, belsőudvaros gótikus várkastély. Az erősséget Ozorai Pipo emeltette. Jelenkori felújítását követően teljes díszben áll.

Talpig páncélban. Ozorai Pipo eredetileg gótikus várkastélyában a középkort idéző kiállítás is várja az érdeklődőket, jelenkori felújítását követően teljes díszben áll Fotó: TN-archívum

Római katolikus Szent István király-templom, Ozora. Barokk stílusban 1728 és 1749 között épült. Az egyhajós templom tornya a homlokzatból kilép, a toronysisakon 1877-es évszám olvasható. A kőkeretes kapu a toronyaljba nyílik, zárókövén 1749-es évszám látható.

Kulapusztai Esterházy-méntelep, Ozora. Herceg Esterházy Pál Antal építtette a barokk stílusú együttest 1739 és 1744 között.

Werbőczy-vár romjai, Döbrököz. A 14. századi erődítményt a 16. század első felében szerezte meg Werbőczi István, de nem sokkal rá a török elfoglalta. Másfél száz évvel későbbi visszaszerzése után rohamosan lepusztult.

Széchényi-kastély, Nagydorog. Műemlék jellegű kastélyépület, amely 1891-ben épült. Gróf Széchényi Sándor építtette Tolna megye főispánjaként.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

Gyöngyössy Imre (1930, Pécs – 1994, Budapest) filmrendező munkássága, Értény. Pár hónapos korában költöztek szülei Érténybe. A Balázs Béla-díjas filmrendezőnek a Jób lázadása az egyik legemlékezetesebb filmje, mellyel átütő nemzetközi sikert aratott, az idegen nyelvű filmek kategóriájában Oscar-díjra jelölték, és elnyerte vele a San Remó-i Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját.

Varga Géza Ferenc (1950, Dombóvár – 2002, Szolnok) szobrász munkássága, Dombóvár. Leginkább madárszárnyakra, csontokra, halgerincekre emlékeztető plasztikákat, ágas-bogas fákat idéző szobrokat, liánokat készített. Plasztikái az 1980-as-90-es évek magyarországi természetművészetének meghatározó munkái.

Wosinsky Mór (1854, Tolna – 1907, Szekszárd) római katolikus pap, régész, múzeumigazgató munkássága, Szekszárd. Neki köszönhető, hogy egy őskori kultúra a Tolna megyei feltárás helyszínéről kapva a nevét „lengyeli kultúra” néven vált ismertté a világban. Régészeti kutatómunkája mellett nagy jelentőséggel bír az általa megálmodott megyei múzeumpalota létrehozása, mely immár közel 120 éve fogadja a látogatókat.

Wosinsky Mór mellszobra a megyei múzeum előtt Fotó: Kiss Albert

Molnár M. György (1932, Fadd – ) festőművész munkássága, Tolna. Képei főleg dunántúli tájakat, falu- és városrészleteket idéznek fel lendületes festésmóddal, a gouache anyaghatásainak érzékeny és változatos alkalmazásával.

Molnár M. György lendületes festésmóddal alkot Fotó: Rühl Gizella

Szily Géza (1938, Tolna – ) Munkácsy-díjas festőművész munkássága, Tolna. Egyéni stílusú, országosan elismert festészetével, munkásságával hozzájárul a megye és Tolna város hírnevének öregbítéséhez. Erőteljes, szinte izzó színvilága a valóságból kiindulva képzelet gazdag szürrealisztikus eszközök és rendkívüli finomsággal kidolgozott lírai részletek összhangjával ad különleges feszültséget, egyéni hangot festészetének.

Strissowszky Szilárd (1948, Tolna – ) festőművész képzőművészeti munkássága, Tolna. A magyar piktúra egy különleges, egyedi ágát műveli. A tolnai kápolna szabadtéri oltárának fülkéjébe rézdomborítással Corpust készített 1987-ben.

Tóth János (1930, Tolna – 2019, Budapest) operatőr munkássága, Tolna. Kossuth–díjas operatőr, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Operatőre Huszárik Zoltán Elégia vagy Makk Károly Szerelem és Macskajáték című nemzetközileg is elismert játékfilmeknek, emellett dramaturgja volt Huszárik Zoltán Szindbád című filmjének.

Farkas Dénes (Tengelic, 1937–2019) munkássága, Tengelic. Szakmai területén a megye máig elismerten egyik legjelentősebb személyének számít. Közel 100 szakmai írása jelent meg országos vadászati folyóiratokban, vadászati és vadgazdálkodási témában.

Staub Ferenc Emlékház, Németkér. Staub Ferenc autodidakta festőművész volt. Haláláig a mai Emlékház épületében alkotott. Váraljai népi hagyományok. Református alapú műveltsége távolabbról is számos hasonlósággal kapcsolja Váralját a sárközi népművészethez. Kézművességének kiemelkedő darabjai köszönhetők a falu tojásíróinak.

További két kategória, törlés, felfüggesztés, folyamatos feltáró munka

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZER-GAZDASÁG

Paksi siller. A siller bor nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartományt jelent. A mai siller bor másutt csakis kékszőlőből készülhet, kivéve a paksi sillert, amelynél a hagyományőrzés érdekében engedett a régi recept szerinti siller készítése.

TERMÉSZETI KÖRNYEZET

Látóhegy, Németkér. A Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet része, a Kiskunsággal rokon homokvidék, 1987 óta védett. A száraz homokbuckák között védett növényekben gazdag lápréteket találunk.

Hardi legelő, Németkér. A Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet része, amely 1987-ben lett védett terület. A megye egyik legnagyobb összefüggő homoki legelője.

A megyei bizottság a Tevel-Kovácsi római katolikus templom lebontása miatt az értéket törli a Tolna Megyei Értéktár jegyzékéből. Továbbá a hőgyészi Zsinagóga leromlott állapota miatt úgy határozott, hogy az érték szerepeltetését felfüggeszti a jegyzékében, amíg az épület állapotában érdemi javulás nem történik. A Tolna Megyei Értéktár jelenleg 461 értéket számlál (+23,–2 db), 70 településen végeznek értékfeltáró munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában