fellépés

2021.09.08. 20:12

Odesszai kocsmadalokkal ünnepelték a zsidó újévet Szekszárdon

Jávori Ferenc és Dunai Tamás színművész lépett fel a zsidó újév jegyében szerdán Szekszárdon.

Sz. Á.

Fotó: Mártonfai Dénes

A klezmer kelet-európai jiddis hangszeres tánczene. A szikár lexikoni meghatározás mögött azonban ott van fél Európa, elsősorban annak keleti, délkeleti része, ahol a zsidó muzsikát moldovai, besszarábiai, bukovinai, dél-ukrajnai, cigány, görög, román, török és ukrán dallamok termékenyítették meg. Nem véletlen, hogy a klezmer világszerte közkedvelt lett.

Hazánkban is megvan a rajongótábora, rendre telt házas koncerteket ad az a Budapest Klezmer Band, melynek alapítója Jávori Ferenc (Fegya) szerdán Dunai Tamás színművésszel együtt lépett fel Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban.

A duó vendégszereplését, karöltve az említett intézménnyel, Friedmann Tamás szervezte. A Szekszárdi Magyar–Izraeli Baráti Társaság elnöke elmondta, hogy a fellépés a zsidó újév jegyében valósult meg.

– Jávori Ferenc már többször járt Szekszárdon – tette hozzá. – Legutóbb tavaly augusztusban koncertezett itt csapatával. Már akkor említette, hogy Dunai Tamás színművésszel párt alkotva is járja az országot, és felajánlotta, hogy eljön a megyeszékhelyre.

Ez így is történt, és szerdán a közönség végighallgatta, -tapsolta az Odesszai kocsmadalok című műsort. Friedmann Tamás azt is közölte, hogy egykoron ebben az ukrajnai kikötővárosban élt Kelet-Európa második legnagyobb zsidó közössége, ezért ez a helyszín akár a klezmer hazájának is tekinthető. Ebbe a különleges, egyedi zenéjével máig ható világba engedett betekintést a Kossuth-díjas, a hegedűt és a zongorát egyaránt virtuóz módon kezelő zenész és vele együtt a szaxofont élményszerűen megszólaltató, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló színművész.

Borítóképünkön: Jávori Ferenc és Dunai Tamás a szekszárdi fellépésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában