könyvek

2021.10.27. 11:30

A sok jó könyv közül igen nehéz választani

Idén sem maradtunk olvasnivaló nélkül, sok új könyv került a boltokba. A szekszárdiak könyvfogyasztási szokásairól megtudtuk, hogy általában tizenöt-húsz percet töltenek el nézelődéssel a könyvboltokban, és ajánlások, reklámok, könyvborítók, könyvárak alapján választanak.

Brunner Mónika

2021.10.25 Szekszárd. Könyv olvasási szokásokhoz illusztrációs fotó egy szekszárdi könyvesboltban. Álomgyár könyvesbolt.Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Szőts-Nagy Nikolett, az egyik könyvesbolt vezetője lapunknak elmondta, hogy náluk leginkább az önéletrajzi regényeket keresik, például Szabó Győző: Toxikoma, Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám című könyvét. A külföldiek közül továbbra is sikerszerző J. K. Rowling, A karácsonyi malac című, illusztrációkkal teli műve jelenleg a legkeresettebb. Népszerű még Frank Herbert Dűne című régebbi sci-fi sorozata. A szakácskönyvekből a mindenmentes, a tejmentes, az allergiások számára készült, és a diétás recepteket tartalmazó köteteket keresik, például Vrábel Krisztina 160 grammos szénhidrátdiéta könyvét, illetve Mezei Elmira Autoimmun szakácskönyvét. A nyelvkönyvek közül továbbra is az angol és a német a legnépszerűbb.

– Könyveket általában a kedvenc szerzők alapján választanak, de az is fontos, hogy mit játszanak a mozikban, vagy a magyar hírességek mit olvasnak. Vannak fanatikusok, akik nem nézik a könyv árát, és mindent azonnal megvásárolnak, ám a legtöbben azért számon tartják, hogy egy-egy könyv mennyibe kerül – tette hozzá Szőts-Nagy Nikolett vezető.

A szeptember havi összesítésük alapján pedig íme az első hat legnépszerűbb könyv listája: 1. Mancs őrjárat – A film (Mesekönyv a mozifilm alapján), 2. Frank Herbert: A Dűne I. (az első rész filmes borítóval), 3. Collen Hoover: Velünk véget ér, 4. Geronimo Stilton: A 100 titok kastélya, 5. Berg Judit: Rumini könyvek, 6. Edit Eva Eger: Az ajándék.

Horváth Kincső szekszárdi bolti eladó lapunknak elmondta, a könyvvásárlók hozzájuk leginkább a legújabb kötetek miatt érkeznek, de ugyanennyire érdeklik őket az akciós kiadványok is. Van, aki már konkrét elképzelésekkel lép be a könyvesbolt ajtaján, de van, hogy csak nézelődni térnek be hozzájuk. A könyv kiválasztásánál sok múlik azon, hogy mit ajánlanak számukra az ismerőseik, milyen könyvekről hallanak a rádióban, de igen fontos például az is, hogy mennyire tetszetős, vonzó a könyv borítója. A műfajok tekintetében az életrajz, a krimi és a romantika a legnépszerűbb. Nagyobb számban vásárolnak náluk nők, de azért férfiak is – idősek és fiatalok vegyesen. Általában tizenöt-húsz percet töltenek el nézelődéssel az üzletben. És hogy mennyire érdekli a vásárlókat a könyvek ára? Fele-fele arányban azért a könyvbe belelapozgatás, az összefoglaló elolvasása után arra is rátekintenek.

– Akik rendszeresen járnak hozzánk, elmondják, ahogy megveszik a könyvet, alig várják, hogy hazaérjenek, otthon azonnal elkezdik olvasni – tette hozzá Kincső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában