Országos Népzenei Találkozó

2021.10.17. 20:00

Bonyhádon mérettették meg magukat a népzenészek

Tizenkilencedik alkalommal tartották meg a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozót Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban.

Farkas Eszter

Fotó: Máté Réka

A Halmos Béláról elnevezett népzenei verseny harmincnyolc éves múltra tekint vissza, a rendezvényt kétévente tartják Bonyhádon, azonban a tavalyi évben a járványhelyzetre való tekintettel sajnos el kellett halasztani. Szerencsére a zenészeket és énekeseket nem tudták eltántorítani a megmérettetéstől, összesen kilencvenhét versenyprodukciót adtak elő szombaton és vasárnap – mondta el Juhász Józsa, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ igazgatója.

– Halmos Béla mindenkori zsűritag, sőt zsűrielnök volt az Országos Népzenei Találkozókon. Bélát mindenki kedvelte, a népzene iránti szeretete nem volt kérdéses soha, megérdemelten nevezték el róla a népzenei találkozót, méltó tisztelgés az emléke előtt. Halmos Béla gyulai származású, díszpolgárrá is avatták, sőt utcát is neveztek el róla. Nagyon közel áll a szívemhez a bonyhádi népzenei találkozó, ami nagyon jó alkalom arra is, hogy újra összeszokjunk mi, zenészek, a pandémia után – mondta el Nagy Zsolt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanára, a Dűvő zenekar tagja.

A találkozó fő vázát a zenekarok és szólisták versenyműsorai alkották. Vasárnap a harmadik versenyprogramot követően a négytagú zsűri értékelte a produkciókat – tanácsokkal, instrukciókkal látta el a versenyzőket. Az értékelés és eredményhirdetés délután kezdődött a művelődési központ színpadán és az emeleti táncteremben. A legjobb versenyzők három kategóriában – felnőtt, ifjúsági és gyermek – nívódíjat, illetve kiemelt nívódíjat vehettek át.

A zsűri tagjai voltak: Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, szerkesztő, a Vujicsics együttes vezetője, a Zeneakadémia adjunktusa, kutatótanár, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a zsűri elnöke;

Dr. Juhász Katalin: néprajzkutató, az MTA Néprajzi Intézetének munkatársa, népdalénekes, 1991-ben a bonyhádi találkozó énekes győztese és a Magyar Rádió különdíjasa;

Mohácsy Albert: népzenész, okleveles népzenetanár, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, a Dűvő zenekar nagybőgőse;

Vizeli Balázs, a Vizeli Trió prímása, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Biatorbágyi Művészeti Iskola tanára.

Borítóképen az Óbudai Cserregők Énekegyüttes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában