Kiállításmegnyitó

2022.01.28. 18:10

Vitrinek tárják elénk a tárgyakat

Közösség, régészet, örökség. Ezt a címet viseli az a kiállítás, mely csütörtök délután nyílt meg Szekszárdon, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum központi épületében.

Sz. Á.

A közösségi régész munkaeszköze, a fémkereső és a megtaláltak tárgyak a kiállításon. (Fotó: Makovics K.)

A tárlat bemutatja, hogy milyen eredményekkel büszkélkedhet megyénkben a közösségi régészet. Ez a kifejezés olyan gyakorlatot jelent, melynek keretében elkötelezett civil csoportok, személyek járulnak hozzá – szakmai iránymutatás, felügyelet mellett – úgy a lelet felderítéshez, mint a szakavatott leletmentéshez.

A közönség Móra Ferenc novellát és Jékely Zoltán verset is megtapsolhatott a megnyitón, melyen Ódor János igazgató tartott köszöntőt. Ezután Rácz Tibor Ákos, a Közösségi Régészeti Egyesület elnöke méltatta a kiállítást. Beszédében egyebek mellett áttekintette a közösségi régészet múltját, jelenét és lehetséges jövőjét. Ez a forma egyúttal folyamat is, mely sok helyszínen ma még az elején tart. Ugyanakkor Tolna megyében látványos hozadékkal bír.

Erről meggyőződhettek a látogatók, akik tizenöt vitrin nyolcszázötven tárgyát tekinthették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában