Életmű kiállítás

2022.03.28. 19:10

Paks emblematikus művészének munkáiból nyílt tárlat

„Ég Föld Tűz Víz” címmel nyílt tárlat Ritter János közismert paksi képzőművész, dizájner és tanár alkotásaiból a Paksi Képtárban március 25-én délután. 

G. R.

Ritter János műveiből nyílt kiállítás a Paksi Képtárban (Fotó: Molnár Gyula)

A három éve elhunyt művész munkáiból összeállított kiállítást Aknai Katalin művészettörténész nyitotta meg, az eseményt komoly érdeklődés övezte. A tárlaton bemutatták a Ritter János teljes életművét feldolgozó albumot is, amelyet felesége, Takács Éva, a Paksi Képtár kurátora szerkesztett. 

Ritter János az 1980-as, aktív éveitől haláláig nagyon sokat tett Paks kultúrájáért, a város művészeti életének meghatározó, emblematikus alakja volt. Grafikusként, tervezőként komoly szerepet vállalt a város arculatának kialakításában: emblémákat, reklámtáblákat tervezett, de formatervező is volt. Tanárként egyengette a helyi fiatalok alkotómunkáját nyári táborokban és rajzszakkörökben, alapító tagja volt a paksi Fiatal Alkotók Körének és a Paksi Képtár Egyesületnek. A kezdetektől, 1980-tól részt vett a paksi Vizuális Kísérleti Alkotótelep munkájában – mondta Takács Éva. 

Képzőművészként szobrok, festmények, fotók egyaránt kikerültek Ritter János keze alól, amelyekből az életművét bemutató kiállításon közel száz darabot állítottak ki. A tárlat május elejéig látogatható a Paksi Képtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában