Könyvtár

2022.05.03. 09:30

Perczel Béláról nevezték el az emlékszobát

Bonyhád város és annak intézményei szívükön viselik a nemesi család gazdag örökségének megóvását.

V. B.

Dr. Dobos Gyula helytörténeti kutató foglalta össze Perczel Béla III. életútját. (Fotó: Makovics K.)

– Ismereteink szerint négy Perczel Béla élt. Akiről ma emlékszobát nevez el a Solymár Imre Városi Könyvtár, talán a legkevésbé volt híres – kezdte köszöntőjét csütörtökön Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: a már említett család tagjának kötődése azonban adott, hiszen Perczel Béla III. volt az, aki a ma bibliotékaként funkcionáló épületet létrehozta. 

– Gratulálok az emlékszoba kialakításához, és örülök annak, hogy a bonyhádi intézmények – élen a várossal – gondozzák a Perczelek örökségét – hangsúlyozta Potápi Árpád János. Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódva Filóné Ferencz Ibolya elmondta, igyekeznek méltó módon megőrizni a nemesi család emlékét.

– Ezt példázza a Perczel-kúria felújítása is, amit a magyar kormány támogatásával valósíthattak meg, az Ermel–Vojnits-mauzóleum helyrehozatala pedig folyamatban van – szintén állami segítséggel – emlékeztetett a város polgármestere. Aki arról is szólt, hogy a könyvtár épületén is sok felújítás történt az elmúlt időszakban, azonban még van mit tenni. Az önerőből megvalósított tetőfelújítást követően energetikai pályázatból finanszíroznák az épület külső-belső rendbetételét, nyílászáróinak kicserélését, fűtésének korszerűsítését. 

– Szívből örülök annak, hogy az itt található emlékszobák sorát egy újabbal tudtuk bővíteni, hiszen Solymár Imre, Videcz Ferenc és Havasi János után Perczel Béla III. életpályája is megismerhető ezáltal. Mindezt egy sikeres projekt tette lehetővé: a Könyv-Kultúra Közhasznú Egyesület közel 3 millió forintot nyert az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatán az emlékszoba kialakítására – ismertette Filóné Ferencz Ibolya.

A köszöntőket követően dr. Dobos Gyula, helytörténeti kutató, a megyei levéltár egykori igazgatója, A Perczelek című kötet szerzője foglalta össze az emlékszoba névadójának életútját. A pályázat részeként egy rajzversenyt is hirdetett az egyesület A Perczel család és Bonyhád címmel. A kiírással a bonyhádi általános és középiskolásokat szólították meg. Számtalan rajz érkezett, ezek közül 16-ot díjazott a zsűri a programon, amelyet a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola néptánctagozatának produkciója is színesített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában