Emléknap

2022.08.27. 15:46

Előadássorozattal emlékeztek Lázár Ervinre és Vathy Zsuzsára

Ötödik alkalommal szerveztek tematikus irodalmi tematikus napokat az író házaspár emlékére. Az eseménysorozat indulásáról és az idei előadások témájába Tamási Éva szervező avatta be lapunkat.

Schilli-Bárány Margit

Előadássorozattal emlékeztek Lázár Ervinre és Vathy Zsuzsára (Fotó: K. A.)

– Hat évvel ezelőtt csöppentem bele Kisszékely életébe. Egy kis nyaralót vettünk itt, és nem sokkal később a falu fórumot szervezett, ahol téma a település fejlesztése volt. Ezen a fórumon akkor ott volt Vathy Zsuzsa is. Mivel sok időt töltöttek itt, arra gondoltunk, egy műsor keretében megemlékezünk Lázár Ervinről – mesélt a kezdetekről Tamási Éva. – A háromnapos rendezvénysorozat gerince a szombat délutáni irodalmi műsor. Minden évben neves irodalomtörténészek jönnek és mesélnek Lázár Ervin életéről, gyermekkoráról és munkásságáról. Ezen felül novellákat olvasnak fel az írótól, melyről aztán az irodalomkedvelők beszélgetnek. 

Az emléknapokat a péntek esti, Vathy Zsuzsáról szóló portréfilm vetítéssel indították. Ennek címe: Paradicsommadár, ezt kötetlen beszélgetés követte a Kultúrházban. Sokan vannak a faluban, akik emlékeznek a házaspárra és személyesen is ismerték őket. Vidám anekdotákat mesélnek róluk, igazi családias hangulat jellemezte a beszélgetéssel egybekötött vacsorát. 

Szombaton Kisszékelyről egy kisebb csapat gyalog indult a Felsőrácegresi Iskola Múzeumba Horváth András túravezetővel, aki a tájról és a környezetről mesélt séta közben a tanösvény mentén. A délelőtt fő eseménye ebben az autentikus, régi időket idéző és bemutató épületben zajlott. 

Varga Anna néprajzkutató, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa Felső- és Alsórácegres régi világáról tartott előadást, melyet saját kutatásai alapján állított össze. Az épület azért is különleges, mert Lázár Ervin ide járt iskolába. A régi iskolapadok a mai napig őrzik a régi idők emlékét, akik ide leültek, a régi tanteremben érezhették magukat a fatüzelésű kályha, a földgömb, a katedra és a régi kis iskolakápolna mellett. 

Tamási Éva továbbá elmondta, minden évben más és más téma köré épül a megemlékezés. Lázár Ervin művei a képzőművészeket is megihlették. Tavaly Bódi Kati – az író egyik illusztrátora – tartott előadást és kiállítást, de annyira megtetszett neki ez a táj, hogy az Író Cimborák és Illusztrátor pajtások csapat tagjainak idén alkotói tábort is szerveztek Kisszékelyben. 

Négy napig vendégeskedtek a településen az írók és képzőművészek. Feladatuk az volt, hogy Kisszékely természeti adottságaival és Lázár Ervinnel kapcsolatban alkossanak valamit. Huszonkét írás és ezekhez társuló illusztráció született, melyeket Kisszékelyben a művelődési házban lehet megtekinteni a szombati megnyitót követően. Ezek javarészt mesék, melyeket felolvastak, majd a hozzájuk tartozó képi anyagokat is megtekinthették az érdeklődők.

– Ez a térség egy csoda és érdekes módon olyan embereket vonz, akik mernek és tudnak álmodni. Akik meg is valósítják az álmaikat. Az emléknapok létrejötte számomra ugyanilyen kis csoda. Összetartja az irodalmat, a szép gondolatokat szerető embereket – mondta Tamási Éva. 

Szombat este közös vacsorát tartottak a Závodi pincénél, ahol estébe nyúlóan saját kedvükre zenélt és dalolt az összekovácsolódott csapat. Vasárnap délelőtt a kovácsmesterséget mutatja majd be Kovács Péter kisszékelyi kovácsmester. Idén ugyanis Lázár Ervin: A kovács című novellája van a központban, melyet interaktív módon, Horváth András vezetésével a jelenlevők közösen adnak elő az Iskolamúzeumban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában