Mesélve táncoltak

2022.09.08. 18:10

Az Operakaland balettel várta a garaystákat

Operakaland névvel indult útjára 2013-ban az ország legnagyobb szabású, ma is tartó színházi oktatási programja. A Magyar Állami Operaház kezdeményezése a középiskolás korosztályt célozta meg.

Szeri Árpád

A Szekszárdi Garay János Gimnázium csapata a fővárosi Operaházban. A diákok A makrancos Kata című balettet tekintették meg (Fotó: Beküldött fotó)

A Szekszárdi Garay János Gimnázium érdeklődő diákjai a most induló tanév elején ugyancsak részesei lehettek a rendezvény sorozatnak. Naszladi Judit ének-zene tanár szervezésében a fiatalok nemrég a fővárosba utaztak, és megtekintették A makrancos Kata című balettet. A Seregi László, Goldmark Károly és Hidas Frigyes neve fémjelezte alkotás irodalmi alapját Shakespeare hasonló című vígjátéka adja.

Egy felsőbb éves garaysta diák az előadás után ezt írta: „A művészek a szavak nélküli játék egy új szintjét mutatták be. Túllépték azt a korlátot, melyen a szavak bármilyen grammatikai és logikai értelemben számítottak volna. Lehetséges, hogy a nézők egy része azt látta: táncolva meséltek el egy történetet. Ám véleményem szerint pont az ellenkezője igaz. Mesélve táncoltak. A különbség csekélynek hangzik, de mégis óriási. 

Az Operaház – hogy együttesen nevezzem meg a főszereplők, a zenészek és minden más munkatárs alkotta gárdát – nem afféle egyenes vonalú történet folyamot adott. Sokkal inkább szinte minden pillanatban az örökkévalóságot idézte meg. A felemelő, magába ölelő, végtelen katarzist a művészet mindenségében.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában