Hagyományőrzés

2022.10.12. 07:00

A bonyhádiak is megtapsolták Wernau táncosait

A Kränzlein Néptánc Egyesület és a bonyhádi önkormányzat is meghívást kapott Wernauba.

Szeri Árpád

Beküldött kép.

Fél évszázada alakult meg Wernau városában az Ungarndeutsche Folklore Ensemble. Mint neve is jelzi, a csapat, nemcsak helyi, hanem németországi különlegességként, magyar táncokat is bemutat a közönségnek. Teszi ezt azért, mert egykor, 1946 után, a kitelepítés idején sok magyarországi, főleg Baranya megyei német talált új otthonra Wernauban, máig nem feledve az egykori hazát és annak hagyományait. Az együttes honlapján többek között ez olvasható: "céljaink között szerepel, hogy a magyar néptáncra alapozva építsük és mélyítsük a kapcsolatokat Magyarországgal. A sokéves intenzív magyarországi kapcsolatok révén a teljes magyar-német és magyar nyelvterületről kiterjedt táncrepertoár jött létre."

Miután a Baden-Württemberg tartományban található település partneri viszonyt ápol Bonyháddal, a múlt héten tartott jubileumi ünnepségre meghívást kapott a Völgység székhelyének önkormányzata, valamint a kapcsolat tartásban ugyancsak jeleskedő Kränzlein Néptánc Egyesület. A város üdvözletét így Oroszki István volt polgármester, Kovács Ferenc és Vaszari Tibor önkormányzati képviselő, valamint a táncosok részéről Götcz Boglárka, Szabó Anna Lili, Nagyné János Mónika oktató és Köhlerné Koch Ilona egyesületi elnök, egyúttal a Bonyhádi Német Önkormányzata elnöke tolmácsolta.

Köhlerné Koch Ilona elmondta, hogy a budapesti Téka közreműködésével zajló ünnepségen magyarországi német és magyar táncokat – utóbbiakat tekintve például mezőségi, somogyi és szatmári koreográfiákat – mutatott be az Ungarndeutsche Folklore Ensemble. A közel ötszáz főnyi közönség állva tapsolt a virtuóz produkciók láttán. 

A hónap végén egyébként, tette hozzá az egyesületi elnök, a Kränzlein fennállásának 35. évfordulója alkalmából Wernau küldöttsége látogat Bonyhádra, a tervek szerint Armin Elbl polgármester vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában