Teol.hu podcast

2023.05.11. 15:44

Kaczián Jánosnak köszönheti Szekszárd a német nyelvű színházat is

Kaczián Jánossal, a Pro Urbe Szekszárd díjas, immár nyugdíjas, de folyton dolgozó levéltárossal beszélgetett Szepesi László szerkesztő a teol.hu legújabb podcast adásában.

Szepesi László

Kaczián János, túl a nyolcadik ikszen is sokat dolgozik (Fotó: W. G.)

Budapesten született, de jobban ismeri Szekszárdot, a város múltját, mint akik több generáció óta élnek itt. Ő Kaczián János, aki sok évtized óta nemcsak felkutatja, hanem közre is adja ennek a városnak, sőt az egész vármegyének jellegzetes, emlékezetes, sorsformáló történéseit, jeles és szomorú eseményeit. Alapítója, és évtizedeken át elnöke volt a Tolna Megyei Honismereti Egyesületnek, de nem csak a múlt foglalkoztatta, hanem segítette fejlődni, gyarapodni is a vármegyét és székhelyét. 

A múlt század nyolcvanas éveinek első felében igazgatója volt a Babits Megyei Művelődési Központnak, s ő indította el többek között a városban a német nyelvű színjátszást is, létrehozva a később saját teátrumában működő DBU-t. Később a levéltárba kutatta a múlt emlékeit. A Pro Urbe Szekszárd díjas, immár nyugdíjas, de folyton dolgozó levéltárossal Szepesi László beszélget a teol.hu újabb podcast adásában, melyből a hallgató megtudhat olyan furcsaságokat is, hogy egy hatalmas tűzvész hogyan tette korszerűbbé, modernebbé Szekszárdot. 

Korábbi podcast beszélgetéseinket ide kattintva találja!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában