Ünnepség

2023.06.11. 11:30

Versírásra ihlette Petőfi Sándort Gyönkön élő szerelme

Emléktáblát avattak Gyönkön Petőfi Sándor tiszteletére június 10-én, szombaton a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Marcsa Dávid, helytörténeti kutató a költő gyönki kötődésére mutatott rá előadásában. Az avatóünnepségen Süli János, a térség országgyűlési képviselője és Szaka Gyula polgármester is részt vett.

Farkas Eszter

– Kétszáz éve született Petőfi Sándor, ez idő alatt pedig sokat változott a világ, benne hazánk is és ez a kert is, ahol egykor a költő járt – mondta el ünnepi beszédében a helyi polgármester. – Költészetének nagyságát nem csak az adja, hogy szakított a fellengzős, nemesi költészettel és a nép egyszerű, cicomázatlan nyelvén szólalt meg, de a műveiben közvetített érzések időtlensége, mint a szerelem, a szabadságvágy, a hazaszeretet és az önfeláldozás máig fontos értékek maradtak.

Az új emléktábláról Süli János (balra) és Marcsa Dávid rántották le a leplet. Fotó: Kiss Albert

Marcsa Dávid, helytörténeti kutató munkásságának köszönhetően derült fény a költő gyönki kötődésére, miszerint Petőfi egy gyönki lányba volt szerelmes. Gyönki tartózkodásáról egy vers – Gyermekkori barátnémhoz – is tanúskodik, amit Hittig Amáliának írt. A Gyönkön avatott tábla ennek a versnek állít emléket: 

„Ezen a telken állt az a ház, ahol 1845. július 30-án látogatást tett Petőfi Sándor, hogy meghívja az uzdi halászbálra gyermekkori barátnéját.”

– A történet szempontjából talán a legfontosabb volna, ha részletesen ismernénk, hogy a nagy magyar költő, Petőfi Sándor mit csinált Gyönkön. Természetesen erre választ adhatnánk azzal a mondattal, hogy meghívta Hittig Amáliáékat a halászbálra, de lényegében ez ugyanazon kérdésre volna válasz, hogy miért jött Gyönkre – emelte ki Marcsa Dávid.

 – Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Sass Erzsébet elmondja azt is, hogy a leány s a költő igen bizalmas, igen meleg beszélgetésben töltöttek együtt pár órát Gyönkön, valamint Maday feljegyez a beszélgetés alkalmával egy mondatot, amellyel végre kitörölhetetlenül beírhatjuk Petőfi Sándort Gyönk történelmébe, s mellyel szintén kitörölhetetlenül beírhatjuk Gyönköt Petőfi Sándor életútjába, mint egy rövid, de annál fontosabb állomás: „Galamb módjára összebújva olvasgattak valami könyvet.” Ezt tette Petőfi Sándor Gyönk községben, 1845 nyarán, miközben meghívta Hittig Amáliáékat arra a bizonyos sióparti halászbálra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában