Kiállítás

2023.09.16. 16:09

A szabadság van a festményeken, alkotásokon

„Oh szabadság, hadd nézzünk szemedbe!” címmel nyílt jubileumi kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. és Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján, szeptember tizenhatodikán szombaton a szekszárdi Művészetek Házában.

Brunner Mónika

Berlinger Attila és Baky Péter

Fotó: Makovics Kornél

Az ünnepélyes megnyitón köszöntötték a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, valamint a Magyar Festők Társasága alkotóit. 

Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója beszédében elmondta, hogy harmadik napja zajlik városunk és térségünk legnagyobb és talán leghíresebb kulturális eseménye, a sok évtizedes hagyományokra tekintő Szekszárdi Szüreti Napok.

Egy olyan kulturális, bor, gasztronómiai, zenei és művészeti fesztivál épült fel az elődök munkájának köszönhetően, mely nemcsak hogy az ország kiemelt kulturális fesztiváljai sorába emelkedett, hanem a szekszárdiak egymásra találásának ünnepe is egyben. Megköszönte mindenkinek, aki ebben partner, beszélt a nehéz gazdasági helyzetről, arról, hogy a problémákon mindig felülkerekedik az a lokálpatrióta hozzáállás, amely vallja, hogy nem szabad hagyni elveszni a hagyományainkat. Elmondta, hogy a kiállítás is egy fontos eleme, alkotórésze ennek a törekvésnek, és örömét fejezte ki, hogy nem szakad meg a Művészetek Háza ezekhez a napokhoz kötődő kiállítássorozata sem.

A kiállítást Baky Péter Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a kiállítás kurátora nyitotta meg. Ünnepi beszédében elhangzott, hogy egy szerethető kiállításról van szó, annak minden részletében, minden kiállított művében. Negyvennyolc alkotó munkáját láthatják az érdeklődők, minden a szabadságról, Petőfiről szól. Hozzátette, hogy Petőfi Sándor egyetlen fennmaradt hiteles portréja beleégett a retinánkba, ha csak a sziluettje megjelenik valamilyen formában, tudjuk, kiről van szó, és rögvest kapcsoljuk is a szabadság eszméjéhez, 1848-hoz.

Mert az a portré többé vált egy egyszerű portrénál, egy jelképpé, jellé, Isten ujjává vált, amely utat mutatott nekünk. A kiállítás célja az volt, hogy a mottónak megfelelően bemutassák a szabadságot, hogy új érzelmi húrokat pengessenek, új lehetőségeket mutassanak a szabadság értelmezését illetően. 

A megnyitón közreműködött Lozsányi Tamás orgonaművész. A kiállítás november ötödikéig tekinthető meg hétfő és vasárnap kivételével naponta délelőtt tíz és kora este öt óra között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában