Petőfi-emlékmű

2023.09.27. 20:00

Megnyitják a költő felújított emlékházát

Sárszentlőrinc Község Önkormányzata, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete szeptember harmincadikán, szombaton délelőtt tíz órától tartja a felújított Petőfi Emlékház átadó ünnepségét és az új állandó kiállítás megnyitóját. Az esemény tiszteletére Petőfi-emlékművet is avatnak.

Brunner Mónika

A fotón Sátor Géza, Sárszentlőrinc polgármestere a kiállítás helyszínén

Fotó: Makovics K.

Sátor Géza, Sárszentlőrinc polgármestere mutatta be lapunknak az átadó ünnepség helyszínét. A Petőfi Sándor Emlékház műemlék jellegű épület, 1800 körüli, későbarokk (copf) stílusban épült lakóház. Petői Sándor ezen házban lakott 1831-32-ben, sárszentlőrinci iskolai évei során. Az utcai homlokzaton ennek emlékét tábla és a költő bronz dombormű portréja őrzi. A tizenkilencedik század elején községi lakás volt. Az emlékházat a költő születésének százötvenedik évfordulóján, 1973-ban alapították. Népi műemléki védettséget élvez. 

– Sárszentlőrinc életében régóta nagy kultusznak örvend Petőfi Sándor itteni tartózkodásának emléke, amely 1973-ban erősödött fel, a Petőfi Sándor Emlékház alapításával – mondta lapunknak Sátor Géza polgármester. Ismertette, hogy a kezdetekkor helyi gyűjteményből származó kiállításnak adott otthont az épület, amely végül 2008-ban a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai szakértői iránymutatásával újult meg.

A Teleki László Alapítvány Népi Építészet Programon 2020-as nyertes pályázatuknak köszönhetően 2022 tavaszára felújították az emlékházat, csaknem húszmillió forintból, amelyhez a sárszentlőrinci önkormányzat kétmillió forinttal járult hozzá. A Nemzeti Kulturális Alap a Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Petőfi-emlékházak megújulási programjának megvalósítására pályázatot írt ki. A sárszentlőrinci önkormányzat ismételten csak nyertes pályázatának köszönhetően az új Petőfi-kiállításra tizennyolcmillió forintot, az emlékház infrastruktúrájának és fűtésének kialakítására tizenegymillió forintot nyert.

– A Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei már az utolsó előkészületeket végzik az átadó ünnepség előtt – tette hozzá Sátor Géza polgármester. 

A Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete feladata a Petőfi Emlékházak megújulási programjának kidolgozása és a megvalósítás szakmai koordinálása, annak érdekében, hogy a fejlesztés magas színvonalon, a korszerű muzeológiai elvárásoknak megfelelően valósuljon meg. 

H. Bagó Ilona, a Petőfi Emlékházak megújulásának egyik szakmai vezetője, a Petőfi Irodalmi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa lapunknak elmondta, hogy az új kiállítás azt az időszakot dolgozza fel, amelyet Petőfi Sándor kisgimnazistaként Sárszentlőrincen töltött. A három szobából álló, A boldog gyermekség című kiállítás első terme betekintést nyújt az evangélikus gimnázium történetébe. A sárszentlőrinciek büszkék lehetnek elődeikre, hiszen helyi gyülekezet adományai is hozzájárultak ahhoz, hogy Sárszentlőricen építette fel az evangélikus egyház az iskolát, mely sokáig magas színvonalon működött.

Nemcsak a helyi és környékbeli gyermekek tanultak itt, „messze földre” híre ment a jó képzést nyújtó intézménynek. A második szobában a Tolna vármegyében vándorszínészként is megforduló költő útjának emlékei kapnak helyet. Petőfi életre szóló barátságokat kötött Sárszentlőrincen. A harmadik szoba a borjádi osztálytárs és barát, Sass István visszaemlékezésre épül. A Petőfiről szóló anekdotákat Mezei Ildikó, kortárs grafikus illusztrációi elevenítik meg. 

Borjádon a Petőfi Emlékméhes újul meg

H. Bagó Ilona elmondta, hogy a Sárszentlőrinchez közeli Borjádon is megújul a Petőfi Emlékméhes, amely a költőnek a Sass családhoz fűződő emlékeit idézi fel.  Sass István nem csak jóbarátja volt Petőfinek, hanem később ő lett a család orvosa, Pesten ő gyógyította a költő szüleit is. Sass István testvére, Károly Endrődön írnokként dolgozott, ő egyengette a költő Szendrey Juliannával való kapcsolatát, a segítségével tudtak érintkezni. A Petőfi Emlékméhes átadó ünnepségét és a Méhek s virágok című kiállítás megnyitóját szeptember harmincadikán, szombat délelőtt tizenegy órakor tartják.

A sárszentlőrinci és a borjádi helyszíneken lévő kiállítások kurátora Lovas Csilla irodalomtörténész-muzeológus, a szekszárdi Wosinszky Mór Múzeum munkatársa.  A sárszentlőrinci kiállítás látványtervezője Kemény Gyula. A borjádi kiállítást H. Kocsis Annamária, arculatát Rimanóczy Andrea tervezte. A kiállítások Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósultak meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában