Teol.hu videó

2023.10.19. 14:00

A természet színei pompáznak a márványteremben (Videó)

Kiállítás nyílt Szekszárdon, a Babits márványtermében. A zsűri több mint háromezer fotót tekintett át, s a legjobb alkotások színesítik a falakat, és már kész az ezekből létrejött album is. Igazi klasszisok műveit tekinthetik meg az érdeklődők.

Szeri Árpád

Kalotás Zsolt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége Egyesület elnökségi tagja a kiállítás megnyitóján (Fotó: Mártonfai Dénes)

A Saubermacher – Az Év Természetfotósa pályázat az országban a legnagyobb és legrangosabb kiírások közé tartozik. Tavaly már 30. alkalommal rendezte meg a naturArt, azaz a Magyar Természetfotósok Szövetsége Egyesület ezt a szó szerint színpompás seregszemlét. A felhívásra százkilencvenhét szerzőtől több mint háromezer-ötszáz kép érkezett. Ezek közül a döntőbe jutott százhúsz legjobb alkotás szerdán délután öt órától tárult az érdeklődők elé Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ márványtermében.

A közönséget Berlinger Attila, az intézmény ügyvezető igazgatója köszöntötte. Ezután Kalotás Zsolt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége Egyesület elnökségi tagja nyitotta meg a kiállítást. Mint lapunknak elmondta, a hét tagú zsűri munkájában elnökként vett részt. A látszat ellenére ez a tevékenység cseppet sem könnyű és rutin jellegű: hiszen több mint háromezer-ötszáz felvételt kellett, igen nagy összpontosítással, számos szempont figyelembe vételével, három fordulóban átrostálni. Azzal együtt, hogy kiváló, nemcsak hazai, hanem külföldi porondon is nevet szerzett alkotók versengenek egymással: tehát igaz a mondás, mely szerint egyik fotó jobb, mint a másik. A pályázat rangját mutatja, hogy tavaly a bíráló bizottság döntéseiben két külföldi kiválóság is segédkezett. Haarberg Orsolya Norvégiából, Florian Müller Németországból érkezett. Az is sokatmondó adat, hogy az alkotók nem kevesebb, mint tizennégy, igen változatos, szerteágazó tárgykör közül választhatnak. Példának okáéért a kategóriák között ugyanúgy ott van az ember és természet, mint a madarak, emlősök, tájak, illetve a növények és a víz alatti világ. 

Kalotás Zsolt azt is hozzátette, hogy a hazai természetfotózás kifejezetten magas színvonalú, nem is lehet másként, hiszen igazi klasszisok művelik. Ezek egyike Daróczi Csaba, aki 2022-ben Az Év Természetfotósa lett, emellett ő készítette ugyanekkor ez Az Év Természetfotóját is. A különdíjat a RAPTor Design csapata kapta. Az Év Ifjú

 Természetfotósa címet pedig – gyakorlatilag az utánpótlást jelentő, tizennyolc év alattiak kategóriájában – Kártyás Gergő vehette át. Ami vármegyénket illeti, ugyancsak van okunk a büszkeségre. Hiszen, mint azt Kalotás Zsolt megemlítette, Máté Bence, „a láthatatlan madárfotós”,  a világ egyik legsikeresebb természetfotósa, egy felmérés szerint a 9. legismertebb – Magyarországon élő – magyar személy külföldön, bár Szegeden született, élete első két évét Mórágyon töltötte. Ugyancsak letette névjegyét országos szinten a legkreatívabb alkotók közé sorolt Szűcs Boldizsár, a biológius egyetemi hallgató, Bogyiszló egyik híres személyisége.

S még egy fontos tudnivaló: a kiállítás november 6-ig, hétfőtől péntekig 10-17 óra között tekinthető meg, ám már korábban megjelent az a szép kiállítású album, mely a tárlat anyagát tartalmazza.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában