Rengetegen neveztek

2023.11.03. 16:58

Eredményesen játszottak a szavakkal – kiosztották az Illyés irodalmi pályázat díjait

„Játszunk/szavainkkal és életünkkel,/mert, jaj, csak az vagyunk, aminek látszunk.” Illyés Gyula A költő felel című versének ezen néhány sorával motivált szövegalkotásra az Illyés Gyula Könyvtár kollektívája. Az irodalmi pályázatra sokan, szám szerint 131-en neveztek és küldtek be 202 művet, ami rekordnak számít – tudtuk meg Kaposi Ildikó ifjúsági könyvtárostól.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Fotó: MAKOVICS KORNEL

Elmondta, hogy a legifjabb pályázó 9, a legidősebb 79 éves, és a sok fiatal nevezőre tekintettel számukra külön kategóriát indítottak. Az ország számos pontjáról érkeztek pályaművek, illetve a határon túlról Németországból, Romániából és Szlovákiából is.

Vers, novella és mese, valamint vers+ kategóriában vártak alkotásokat. Ez utóbbi bizonyult a legnépszerűbbnek, amelyben azt kérték a nevezőktől, hogy válasszanak az előre meghatározott szócsoportok közül, és az abban foglalt szavakat felhasználva írjanak 16 soros verset. Ezeket Gacsályi József költő, nyugalmazott könyvtáros, tanár értékelte. Dicső Zsolt költő, nyugalmazott könyvtáros a versek, Ódor János múzeumigazgató a novellák, Kaposi Ildikó a mesék, míg Csötönyi László tanár az ifjúsági kategóriába érkezett pályamunkák közül választotta ki a legjobbakat.

Az eredményhirdetést csütörtökön tartották, miután koszorút helyeztek el Illyés Gyula szobránál. Mese kategóriában Fábián Krisztina Palackposta című története lett az első, a novellák között Frankó Erika Apátia című műve, a versek esetében Fűrész István Részletek Kosztolányi Dezső múlt heti jegyzeteiből című költeménye kapta az első helyet, az ifjúsági kategóriában pedig Tóth Lujza Október című írása. A vers+ kategóriába nevezett művek között Mádi Beáta Üzenet című írását találták a legjobbnak. 

Az eredményhirdetésen Rubányi Anita és Horgász Dezső előadóművészek, illetve Rácz Kata tanuló adott elő a díjazott pályaművekből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában