Bábszínház

2023.12.08. 17:30

A suszter manói mindenkit elvarázsoltak

Országos gála rendezvényen tündököltek a szekszárdi bábosok. A Grimm testvérek meséjét vitték színre. A suszter manói jöttek, láttak, győztek.

Szeri Árpád

Kiemelkedő sikert ért el a Gyermek Bábjátszók Országos Gálarendezvényén a Garay Bábműhely. A Magyar Bábjátékos Egyesület és a Aba-Novák Agora Kulturális Központ nemrég Szolnokon tartott művészeti seregszemléjén a szakmai zsűri döntése alapján a szekszárdi csapat nyerte el a legjobb társulatot illető Báron László Díjat. A rangos elismerést – a műfaj ikonikus személyiségének, Lénárt Andrásnak a térplasztikáját – Vass-Eysen Ábel drámapedagógustól vette át Borsiczkyné Kaponya Kitti, a Garay Bábműhely vezetője. A vándordíj a tizenkét éve elhunyt Báron László, a hazai bábjátszás, azon belül a pedagógiai célokat szolgáló gyermek bábozás egyik leghitelesebb alakjának emlékét őrzi.

A suszter manói című mesejátékkal remekelt a Garay Bábműhely (Beküldött fotó)

A Garay bábcsoport 2021-ben alakult a Szekszárdi Garay János Általános Iskola alsó tagozatos gyermekei köréből. Tevékenységének célja az, hogy a bábjátékot, mint komplex művészeti kifejezési formát, élményszerűen, elsősorban játékba ágyazottan ismertesse meg a gyerekekkel. Fontos feladata az is, hogy lehetőséget biztosítson az önkifejezésre, a tanulók által elkészített egyszerűbb kivitelezésű bábok használatára, továbbá csoportos produkciók létrehozására és bemutatására. A csapat munkájának irányításához két kolléga, Pekari Bernadett intézmény igazgató és Böröcz Anita pedagógus is értékes segítséget ad. 

A legkilátástalanabb helyzetben is ott van a remény

– Az iskolában kialakított Bábműhely teret biztosít arra, hogy a gyerekek hétről hétre belecsöppenjenek a mesék csodálatos világába – mondta el lapunknak Borsiczkyné Kaponya Kitti. – Hadd említsem ideillő példaként a Szolnokon előadott, A suszter manói című darabot. Ennek egyébként külön érdekessége, hogy bábkészlete és díszlete száz százalékban újrahasznosított anyagokból, a gyermekek által tervezve készült. Avagy, fogalmazhatunk úgy is, hogy a kezdetet egy papírgalacsin jelentette, ebből alakult, fejlődött folyamatosan a báb- és díszletkészlet, valamint a szöveg. A Grimm testvérek ezen mesejátéka, az általuk közvetített világ, mint azt örömmel tapasztalhattuk, valósággal elvarázsolta a közönséget. A történet három csodás manóról szól, akik rendületlenül segítenek az elszegényedett cipésznek. Az üzenet világos valamennyi korosztály számára: még a legkilátástalanabb helyzetben is ott van a remény, az a hit, hogy jóra fordulhatnak a dolgok. S ami nagyon fontos, annak nyugtázása, hogy az önzetlen segítséget megsokszorozva kapjuk vissza. 

Borsiczkyné Kaponya Kitti és csapata a fődíjjal (Beküldött fotó)

A csapat vezetője végezetül hozzátette: nagyon büszke a tanítványaira, és bízik abban, hogy az elismerés ösztönző hatással lesz a tanulókra és a bábcsoport munkája új lendületet vesz. A közelgő szeretet ünnepére tekintettel pedig azt kívánta a gyermeknek, hogy ne csak karácsonykor, hanem egész évben legyen egy olyan kis kuckójuk, olyan biztonságos helyük, ahol valaki mesél nekik, ahol őszintén figyelnek rájuk.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában