Német nemzetiségi kultúra

2023.12.03. 09:22

Az Országházban jártak a szekszárdi hallgatók

Mesterszakos hallgatók utaztak Szekszárdról a fővárosba. A Goethe Intézet után a Parlamentet keresték fel, fogadta őket a szószóló is. A németséggel kapcsolatos ismeretekkel gyarapodtak a diákok.

Szeri Árpád

A hallgatók Ritter Imrével a Parlamentben, bal oldalon dr. Klein Ágnes látható (Beküldött fotó)

A fővárosban jártak nemrég a PTE KPVK Német nyelv és német nemzetiségi kultúra mesterszakos hallgatói. Ez a képzés idén ősszel indult a szekszárdi intézményben, dr. Klein Ágnes egyetemi docens vezetésével. Jómaga is elkísérte Budapestre az Amrein Ágnes, Cseri Brigitta, Csörge Georgina, Jánosné Bodnár Brigitta és Krausz Bernadett alkotta csapatot. A résztvevők összefoglalót is készítettek tanulmányútjukról, ebből idézünk az alábbiakban.

Az első állomást a Goethe Intézet jelentette. A helyszínen az egyébként Tolna megyei gyökerekkel rendelkező, gyermek- és ifjúkorát Bonyhádon töltő dr. Klein Judit fogadta a küldöttséget. Már öt éve az intézet munkatársa, s mint a Könyvtár és Információs Osztály vezetője adott átfogó ismertetést a könyvtárak mai szerepéről szerte a világban. Szó esett a zöld könyvtárakról, valamint arról is, hogy miben, hogyan változott meg ezen létesítmények tevékenysége a Covid időszakban és azt követően. A hallgatók nyugtázták, hogy a mai világban is milyen sokoldalúak lehetnek a könyvtárak, melyek valamennyi korosztály szükségletét figyelembe véve működnek. A beszélgetés után a vendégek megtekinthették az intézetet, annak könyvtárát és a hozzá tartozó kis kertrészt.

Dr. Molnár Annamária szakreferens a Goethe Intézet működését, feladatait, tevékenységének fontosságát mutatta be. Mint azt egyebek mellett elmondta, az intézet világszerte rendelkezik intézményekkel, Európától egészen Amerikáig. Kulturális programokat és német nyelvtanfolyamokat is szervez az érdeklődők számára, valamint segítséget nyújt diákoknak, tanároknak, például különböző kiadványokkal.

A csapat délután – dr. Klein Ágnes szervezésében – az Országházba nyert bebocsáttatást. Itt fogadta őket Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke. Munkájával egy rövid – a koronázási ékszerek, a vadászterem és az ülésterem megtekintését is magába foglaló – séta után ismerkedtek meg a hallgatók. Ritter Imre a német nemzetiségnek, mint az Országgyűlésben egyedül jelen lévő kisebbségnek az érdekeit képviseli. Tette ezt korábban szószólóként, jelenleg pedig teszi ezt honatyaként.

A nap a Parlamenthez tartozó Országgyűlési Múzeum megtekintésével zárult. A hallgatók az összefoglalóban egyöntetűen hangsúlyozták: külön öröm számukra, hogy a szemeszter kezdetén megismerkedhettek a hazai német nemzetiség számára jelentős intézményekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában