Történelmi kincsek

2023.12.04. 15:29

Már csak vasárnapig látogatható a különleges tárlat a Wosinsky Mór Múzeumban

A Kárpát-medencei múzeumok legféltettebb kincsei már csak december 10-ig tekinthetők meg a Wosinsky Mór Múzeumban. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által életre hívott vándortárlat utolsó állomására érkezett. Érdemes az idei adventi időszak elején a múzeumba kirándulni, hiszen a Finisszázs programja is mesés hangulatot ígér.

Teol.hu

December 10-ig látogatható a kiállítás (Fotó: Retkes Tamás)

Íme a FINISSZÁZS programja:

10.00 és 11.00 órától – Muzeológusok kedvencei (tárlatvezetés)

10.00. órától folyamatos gyermekprogramok: Mézeskalácsfestés I Géniusz-mintás csillámtetoválás I Angyalkakészítés I Játékos feladatlapok kicsiknek és nagyoknak múzeumi ajándékokért

A látogatókat meleg teával és puszedlivel várják.

Belépőjegy: felnőtt 1000 Ft, gyermek 500 Ft

A belépőjegy minden program látogatására feljogosít!

A Magyar Géniusz Program keretében megrendezett Vándorkiállítás minden tekintetben újat és rendkívülit hoz létre. Eddig soha nem látott módon egy nagyszabású és reprezentatív tárlaton vonultatja fel a Kárpát-medence géniuszait, a vidéki muzeális intézmények múzeumra, tájra, városra jellemző, legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait. A nemzeti identitásunkat meghatározó hősök tetteit, példaértékű tudósok gondolatait, magyar művészek alkotásait és a helyi tradíciókat éltető népi tárgyakat a korszerű muzeológia eszközeivel bemutató kiállítás szellemi emlékművet kíván állítani a magyar kreativitásnak és zsenialitásnak.

A magyar kulturális örökség tekintélyes részét a vidéki múzeumok őrzik. A mennyiségét és értékét tekintve is páratlan műtárgykincset azonban többnyire csak a helyben élők ismerik, ritkán utazunk akár egy Mednyánszky-festményért vagy a Sisi-relikviákért több száz kilométert. E gondolat mentén kezdeményezte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, hogy a vidék legreprezentatívabb tárgyai egy nagyszabású tárlaton belül megmutatkozhassanak.

A téma forradalmian új, hiszen magyarságunk örökségét, a vidék legjelentősebb műtárgyanyagát még soha nem láthattuk egy helyen és egy időben. A vándorkiállítás-sorozat a Petőfi 200 emlékév keretében, kormányzati támogatásból valósul meg, melyet a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinál. A tárlat 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Eger után végül Szekszárdra érkezett 2023 őszén.

A tárlat minden korosztály számára kínál érdekességeket, a tárgyak révén megmutatkozó géniuszt különböző multimediális és virtuális eszközök teszik interaktívvá.

A többszáz műtárgy között történelmi ereklyék éppúgy megtalálhatók, mint legnagyobb festőink remekművei, évezredes régészeti leletek, vagy a népművészet remekdarabjai. A 67 múzeum által összeállított anyag egyszerre öleli fel a Kárpát-medence történetét és vonultatja fel az ország minden régióját, páratlan lehetőséget teremtve a magyar géniusz eredményeinek és teljesítményének bemutatására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában