Gasztronómia

2023.12.03. 16:03

Negyven csapat kevert, töltött és sütött serényen Tengelicen

Sült kolbász illatával vonzotta a település az érdeklődőket. A fesztiválon negyven csapat mérkőzött meg egymással. Remek ízeket nyugtázott a mesterszakács. A járulékos programok is csemegével szolgáltak.

Szeri Árpád

Negyven csapat mérkőzött meg egymással az immár XI. Kolbásztöltő és Forraltbor Fesztiválon Tengelicen. (Fotó: M. Gy.)

Negyven csapat mérkőzött meg egymással az immár XI. Kolbásztöltő és Forraltbor Fesztiválon Tengelicen. Az önkormányzat és a 3T Civil Szervezet közös rendezvénye a tengelici sportcsarnokban és a mellette felállított nagysátorban várta a közönséget. Az érdeklődés széleskörű mivoltát jól érzékelteti az a tény, hogy a vendéglátók hatszáznyolcvan főre terítettek a csarnokban.

– Közösség építés, valamint gasztronómia: ezen tényezők összekapcsolásának jegyében indították útjára annak idején kezdeményezésünket – mondta el lapunknak Gáncs István polgármester. – A célkitűzés megvalósulását helyi szinten jól példázza, hogy az induló negyven csapat közül huszonegy a tengelici. A   pandémia, a gazdasági válság annak idején ugyan nem hagyta érintetlenül rendezvényünket, ám a mostani példa is bizonyítja, hogy óriási a népszerűsége. Jó híre túlterjedt községünkön, ez a magyarázata annak, hogy nemcsak helybeli és környékbeli látogatóink, illetve versenyzőink vannak. Jöttek hozzánk baráti társaságok viszonylag távoli helyszínekről, így például Kecskemétről, Pécsről és Zalaegerszegről is.

A négy-négy tagú csapatok a nevezési díj fejében a helyszínen öt-öt kilogramm húst és két-két kilogramm kenyeret kaptak, valamint grátisz ajándékként négy-négy, Tengelic felirattal ellátott bögrét. A felszerelést, tehát az eszközöket a késtől kezdve a darálóig mindenki hozta magával. Érdekesség egyébként, hogy például a húst darálást csakis kézi erővel engedélyezték a szervezők. Ennek az a magyarázata, hogy minden téren igyekeztek megtartani a házi kolbász készítés hagyományait.

A negyven szorgos munkabrigád ugyanennyi mintáját Vörös Krisztián mesterszakács kóstolta végig. Mint megjegyezte, ha csak egy centiméternyit is fogyasztott el a feltálalt finomságokból – annyit pedig célszerű volt az ízlelőbimbók sorozatos élénkítése végett –, akkor összességében nagyjából egy méternyi kolbászt kebelezett be. Ám érdemes volt hősiesen teljesíteni ezt az egyébként szívesen vállalt feladatot, hiszen a versenyzők kitettek magukért.

– Néha érezni lehetett a sózás kísértését, de ezzel együtt is igen jó, figyelemre méltó ízvilágot felmutató étkek készültek – adott értékelést a mesterszakács, akinek munkáját a bíráló bizottságban Bátainé Réti Márta és Petrovics János segítette. – Ezt az élményt tetézte több esetben is a tálalásban megmutatkozó kreativitás. Nagyon tetszett például az a tányér, melyen a házikó körül szó szerint kolbászból volt a kerítés.

Az erős mezőnyre tekintettel tehát a zsűrinek nem volt könnyű dolga. A végső összesítésben az első helyet a Szekszárdi Kolbászok négyesfogata nyerte meg, megelőzve az ezüstérmes Pannon Vaddisznók, valamint a harmadik helyezést elért TEIT kvartettjét. 

Járulékos csemegéket is feltálaltak

A rendezvény valóban fesztiváli hangulatban zajlott, a hangulatot kellően fokozták a meghívott előadók és a kiegészítő programok. A rendezvénysátorban a délelőtt kezdődő kolbásztöltés közben a Medinai Tamburazenekar muzsikált. Délután az Alisca Brass Band Fúvószenekar lépett fel, őket a tengelici gyermek citera, gitár- és énekegyüttes követte. Az eredményhirdetés után a Bartina Néptánc Egyesület mutatkozott be produkciójával, majd sztárvendégként az Irigy Hónaljmirigy csapott a húrokba. Az esti órákban zajlott le a tombolasorsolás, a zárást pedig a hajnalig tartó bál jelentette, a talpalávalót a Tibsa Band húzta.

Az érdeklődők kiállításon kaphattak képet a régi, hagyományos disznó vágásról. Sebestyén Gábornak köszönhetően kóstolón is részt vehettek és vásárolhattak is a felkínált hústermékekből. Akárcsak a Csilla von Beoselager Otthon lakóinak készítményeiből, Pohner Edit gyöngyfűző alkotásaiból, Csákvári Károly méztermékeiből, illetve a Tengelici Borostyán Nyugdíjas Egyesület süteményeiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában