Kiállítás

2024.01.26. 07:00

A jó kép időtálló, örökérvényű és igaz

Széles látószög címmel kiállítás nyílt a Légy képben fotóklub tagjainak munkáiból a Dombóvári Művelődési Ház előterében, amelyet Müller Ádám, a művelődési ház igazgatója, Harangozó Éva tervező grafikus és Nagy Csaba, a klub vezetője nyitott meg szombaton. A megnyitó ünnepségen közreműködött Herceg Attila művésztanár.

Gazsó Rita

A tárlaton nyolc fotós negyvenhét munkája látható (Fotó: Elek Ágnes)

– Hogy mi a fénykép? Az élet egy pillanata, amit foglyul ejtett az örökkévalóság, de soha nem szűnik meg visszanézni rád – idézte nyitó beszédében Brigitte Bardot szavait Harangozó Éva. – Most játszanék kicsit a szavakkal. A mai világban rengeteg képtelenség van. Az, hogy valakinek képessége van arra, hogy bátran saját utakat keressen, és küzdjön azért, hogy képben legyen, számomra tiszteletre méltó. A jelen lévő kiállítók is járják az útjaikat, de a céljuk egy, a jó kép. Mert a jó kép időtálló, örökérvényű és igaz – fogalmazott a tervező grafikus, aki szerint a jó kép megszületéséhez rengeteg minden kell, de egy valami, biztos: a fényképezőgép a fotós táltosparipája. 

A tárlaton nyolc fotós negyvenhét munkája látható

A Légy képben fotóklub 2012 óta működik Dombóváron, körülbelül húsz tagja van, akik között amatőr és profi fotósok egyaránt találhatóak. A pandémia előtt rendszeresen kiállítottak többfelé a környék településein, majd csaknem négy évre leállt ez a folyamat. Most újra fel szeretnék eleveníteni a hagyományt. A jelenlegi tárlaton nyolc fotós negyvenhét munkája látható, van aki kevesebb képpel, van aki többel érkezett. – A kiállítás címe, a Széles látószög nem csupán az objektív tulajdonságára utal, hanem a klub tagságának sokféleségére is, hiszen mi is ahányan vagyunk, annyiféle képet készítünk – mondta a kiállításról Elek Ágnes, aki mindössze tíz hónapja csatlakozott a csapathoz. 

A sarkkörök kivételével minden földrészen van kiállított fotója

– Van, aki drónfotókkal járult hozzá a kiállításhoz, van, aki tájképet, épületfotókat, esetleg portrét, eseményfotót hozott, én a kreatív vonalat képviselem, kicsit elgondolkodtató képeket hoztam – jelezte Ágnes, akit korábban már bemutattunk lapunkban is. 

A Kocsolán élő hobbifotós akkor arról beszélt nekünk, hogy szeretne képeivel minél több világversenyre eljutni. Nos, ilyen szempontból kiválóan sikerül számára a múlt év: nagyon sok helyre pályázott, és elérte, hogy 28 fényképe van, volt, és lesz kiállítva a világ különböző pontjain. Jelenleg ott tart, hogy minden földrészen, természetesen a sarkköröket kivéve, van fotója kiállítva. Elek Ágnes munkái mellett Barta Ferenc, Keszthelyi Tamás, Kiss Szabolcs, Magyarics Szilvia, Nagy Csaba, Ollé Róbert és Vértes Zoltán képeit tekinthetjük meg a március 20-ig látogatható tárlaton. 

Bővítenék a klub létszámát

A fotókör tagjai örülnek a lehetőségnek, hogy a tárlattal minél többekhez eljut a híre annak, hogy Dombóváron működik egy fotóklub. A tagság egyébként kéthetente összegyűlik és kicsit „szakmáznak", a fotózásról beszélgetnek, amely Ágnes szerint sokat segít a fejlődésben. Mint mondja, a klub tagjai igen összetartó közösséget képeznek, támogatják egymás munkáját és boldogan bővítenék a klub tagságát is. – Szívesen várjuk mindazok jelentkezését, akik érdeklődnek a fotózás iránt, esetleg tanulni szeretnének, legyen szó fényképezőgéppel vagy telefonnal, esetleg drónnal készített képekről. Nagy örömmel várjuk a csatlakozásukat – fogalmazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában