Magyar Kultúra Napja

2024.01.19. 17:57

Operarészletet is játszottak a garays diákok

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója hozta életre az Operaház Nagykövetei Programot több mint tíz évvel ezelőtt. Az előző évekhez hasonlóan, a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban január 19-én (pénteken) a Magyar Kultúra Napja alkalmából a diákok a program keretében előadást hallhattak Käfer György klarinétművész, operanagykövettől.

Farkas Eszter

Fotó: Makovics Kornel

– Diákjainknak a magyar operajátszás történetéről Käfer György tartott előadást iskolánkban, ami az Operaház Nagykövetei Program keretében valósulhatott meg - tájékoztatta lapunkat Naszladi Judit. 2013-ban kezdtünk a gimnázium tanulóinak évi egy-két látogatást szervezni az Operaházba. Ma már hatvan-hetven főre emelkedett azoknak a diákoknak a száma, akik velünk tartanak. 

A tanárnő elmondása szerint sokan nem járnak operába, így el sem tudják képzelni, hogy milyen lehet. Ezen a programon keresztül - nagykövetek jönnek ingyenes előadásokat tartani - és a szervezett látogatásokkal próbálnak így minél több diáknak segíteni ebben. A tanárnő a lehetőségeket tovább bővítette balett előadások látogatásával.

– Ebben az iskolában nemcsak ez az egy program jelenti a kultúrához való kapcsolódást. Látogatást teszünk az Erkel színházba, az Eiffel Műhelyházba, de főként az Operaházba. A program által a diákjainknak lehetősége van találkozni olyan művészekkel , akik hitelesen tolmácsolják ezt a világot számukra, egyfajta kedvcsináló is ez. 

Erre az alkalomra olyan diákokat választottak ki, akik az iskola művészeti életében aktívan részt vesznek. Két csoport közül az egyik a Harmónia Énekegyüttes - ötven fős diákcsoport a tantestület tagjaival kiegészülve -, a másik a Schöner Gesang német nemzetiségi kamarakórus, amiben huszonhárom diák énekel. 

– Mivel most klarinét művész a vendégünk és a téma az opera, ezért a Liszt Ferenc Zeneiskola művésztanára Kolozsvári-Kiss Kata Diána, klarinétművész egy klarinét kvartettet állított össze diákjainkból, akik opera részletet is játszottak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában