A muzsika hangja

2024.01.23. 19:00

Zenével ünnepelték a magyar kultúra napját Szekszárdon

Ünnepi hangversennyel várták a komolyzene kedvelőket Szekszárdon, a Művészetek Házában a magyar kultúra napján.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

„Magyar dallamok az európai zenében” címmel tartottak ünnepi hangversenyt hétfőn, a magyar kultúra napján Szekszárdon, a Művészetek Házában. Az esten Palatinus Violetta koncert- és operaénekes, fuvolista, a bátaszéki születésű Ács József zongoraművész és a szekszárdi Lozsányi Tamás orgonaművész lépett fel. A megjelenteket Csötönyi László, a közgyűlés Kultúra, Civil Szervezetek, Városmarketing Bizottságának elnöke és Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója köszöntötte.

Fotó: Makovics Kornél

A repertoárban felcsendült többek között egy-egy Bach, Mozart, Haydn, Beethoven és Brahms szerzemény, régi magyar táncok egy Farkas Ferenc által készített feldolgozását hallhatta a közönség, Kodály Zoltán és Doppler Ferenc műveiből is kaptak ízelítőt, többségében pedig Liszt Ferenc-darabok hangzottak el, köztük zárásként a Szózat és a magyar Himnusz. Ez a zongora-orgona átdolgozás Vörösmarty Mihály és Kölcsey Ferenc verseire, Egressy Béni és Erkel Ferenc dallamaira íródott. A zeneműben a dallamok először külön szólalnak meg, majd a végén egy kiteljesedett összhangban csendülnek fel. Méltó zárása volt ez a hangversenynek, hiszen a magyar kultúra napján arra emlékezünk, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát, és ennek évfordulóján ünnepeljük hazánk művészetét, kulturális teljesítményét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában