Teol.hu videó

2024.03.12. 17:35

Először jártak Szekszárdon a Petőfi koncertszínház művészei – Videóval

Megtelt diákokkal a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ színházterme kedden a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című koncertszínházi produkcióra. A fiatalok testközelből láthatták a Petőfi Sándort megformáló Berettyán Nándor színészt, aki a csütörtökön debütáló Most vagy soha! című, márciusi ifjakról szóló filmben is a forradalmár költőt alakítja. Felesége, Katona Kinga Szendrey Júliát formálta meg a színpadon. Először jártak Szekszárdon.

Brunner Mónika

Először járt Szekszárdon a házaspár, Berettyán Nándor és Katona Kinga

Fotó: Makovics Kornél

Szekszárdon folytatódott a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című koncertszínházi produkció országjárása március tizenkettedikén a Babits Mihály Kulturális Központban. Szendrey Júliát Katona Kinga alakította, Petőfi Sándor szerepében Berettyán Nándor lépett színpadra. 

Először járt Szekszárdon a Petőfit alakító színész 

Berettyán Nándor az előadás előtt portálunknak elmondta, hogy először jár Szekszárdon, több ismerőse is van, aki szekszárdi vagy rendelkezik szekszárdi kapcsolatokkal. 

– Sokan mondták már, hogy milyen szép város, én még soha nem voltam itt, de most végre sikerült ellátogatnom ide, és valóban nagyon szép– mondta. Petőfi Sándorról elmondta, hogy nagyon sokszínű karakter, akiből eddig inkább a lázadó és forradalmi Petőfit ismertük meg. 

– A műsorban próbáltuk megjeleníteni, hogy milyen, amikor Petőfi szerelmes, milyen, amikor a feleségének szerelmet vall, amikor vidám, felszabadult, könnyed – tette hozzá. 

A felesége alakította Szendrey Júliát 

Katona Kinga is először járt Szekszárdon, portálunknak elmondta, reméli, hogy az előadás után kicsit körbe is tudnak nézni a városban. Szendrey Júlia szerepével kapcsolatban azt mondta, hogy karaktere talpraesett, hiszen Petőfi Sándor hevessége, erős kiállása mellett egy nőnek valahogy el kell érni azt, hogy rá is ugyanúgy figyeljen a közönség. 

Az egyedülálló koncertszínházi produkcióban kilenc könnyűzenei Petőfi versfeldolgozás volt látható és hallható, valamint a költő alakja, forradalmi lelkülete, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korában felerősödött értékek, mint a szabadság és a hazaszeretet is megelevenedtek.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szekszárdi képzési központjával közösen valósult meg az ingyenes előadás. A narrátor Szabó Sebestyén László volt. A szereplők között volt Dánielfy Gergely, Paulina, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengoból, Trap kapitány és a Tha Shudras, valamint Ember Márk. 

Ember Márk énekelt a darabban, portálunknak elmondta, hogy számára is ez az első alkalom, hogy Szekszárdon jár, és nagyon örül, hogy végre Tolna vármegye székhelyére is eljutott.  

Az előadás előtt Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója mondott köszöntőt. 

A Most vagy soha! című, a márciusi ifjakról szóló film premierje március tizennegyedikén lesz. Petőfi Sándort Berettyán Nándor, Szendrey Júliát pedig Mosolygó Sára alakítja a filmben.

A Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című koncertszínházi produkció elnyerte a "Petőfi Zenei DÍj - az Év zenei eseménye" díjat 2023- ban.

A darabban kilenc könnyűzenei Petőfi-versfeldolgozást láthatott és hallhatott a szekszárdi közönség.

A darab szövegkönyvét - Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával - Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK) főigazgatója adta. Az egyórás színdarabot a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezte.

A szekszárdi előadásban a főszereplők, Berettyán Nándor és Katona Kinga, a narrátor Szabó Sebestyén László mellett fellépett: Dánielfy Gergely, Paulina Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengóból, Ember Márk, Trap kapitány és a Tha Shudras. A táncos betétekben: Bíró Márton, Lázár Anna Dóra, Popovics Márk és Pálinkó  Johanna. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában