Jegyzet

2024.03.22. 11:09

Könyvajánló: Bűn és bűnhődés

Dosztojevszkij regényét, a Bűn és bűnhődést többször is elolvastam. Diákként és felnőtt fejjel. Mindig fedeztem fel benne valami újat a bűntudatról, a lelkiismeret-furdalásról, a bűnről.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A regény cselekménye 14 nap alatt játszódik le. A bűn 3 napot, míg a bűnhődés 11 napot ölel át. Raszkolnyikovot kizárják az egyetemről. Nagy nyomorban él, és éretlen, kiforratlan nézeteitől vezérelve megöl egy uzsorás asszonyt, aki mint hárpia élősködik a fiúhoz hasonló, szegény diákokon.

Elhiteti magával, hogy az öregasszonyt megölni helyes dolog, mert az csak egy parazita, s így bűne pozitív cselekedet lenne a társadalommal szemben, felhalmozott vagyonát pedig felhasználhatná saját karrierje építésében. Gondosan előkészíti és végrehajtja a bűncselekményt. Azonban teljes pánik keríti hatalmába, és a tökéletes, jól kidolgozott terv összeomlik. Az uzsorás asszony húga váratlanul visszatér, és a fiú őt is megöli.

A pénzes ládát nem sikerül megtalálnia, végül (miután majdnem leleplezik) csupán egy pénztárcával és egy maréknyi bizsuval elmenekül. Csekély zsákmányát egy kő alá rejti, és többé nem nyúl hozzá. 
A regényben végig az a kérdés, hogy Raszkolnyikov elismeri-e bűnösségét, vagy nem. Végül feladja magát. Szibériába küldik munkatáborba, ahová szerelme, Szonya is követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában