Folyók ölelésében

2024.04.05. 11:52

A gemenci gím is szökken a fővárosi tárlaton

A Folyók ölelésében – a Duna-Dráva Nemzeti Park címmel nyílt csütörtökön tárlat Budapesten, a Vajdahunyadvárban, természetesen érintve a Gemenc Tolna vármegyei részét is.

Szeri Árpád

Dr. Rácz András nyitotta meg a kiállítást. Mögötte Závoczky Szabolcs és dr. Estók János látható (Fotó: Dombi Imre)

Zöld világba enged betekintést a fővárosban csütörtökön délután megnyílt kiállítás. A Folyók ölelésében – a Duna-Dráva Nemzeti Park című tárlat a Vajdahunyadvárban, azon belül is a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban várja az érdeklődőket. A helyszínre telepített növények és állatpreparátumok révén megelevenedik a rengeteg. Fák és nádas takarásában „kelepel” a gólya, áll „lesben” a bakcsó, avagy „keresi” zsákmányát a vidra. 

A Gemenc Tolna vármegyei részét olyan jellegzetes állatok képviselik, mint például a rétisas, a vadmacska, avagy az eurázsiai hód. Tablók mutatják az egykori ártéri mesterségeket és gazdálkodást, a hozzájuk rendelt eszközökkel együtt. A földrajz, biológia, néprajz mellett különleges fűszerként van jelen a történelem és a régészet: ugyanis a területen található Mohács középkori csatahelye is az érdeklődők elé tárul.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, valamint Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságának igazgatója köszöntötte a mintegy száz jelenlévőt. A tárlatot dr. Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára ajánlotta a közönség figyelmébe. Závoczky Szabolcs lapunknak elmondta, hogy a rendelkezésre álló mintegy háromszáz négyzetméteren a látogatók interaktív módon ismerkedhetnek a zöld térség kincseivel, a gemenci gímtől a bánáti bazsarózsáig. A kiállítás őszig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában