Kajak-kenu

2019.10.22. 10:00

A kínai vébén is letették a névjegyüket a tolnaiak

Az Atomerőmű SE négy, a Tolnai KKSE és a Szekszárdi KKSE egy-egy versenyzője képviselte Tolna megyét a múlt heti maratoni kajak-kenu világbajnokságon, amelyről két-két arany-, illetve ezüstéremmel, valamint egy negyedik, két ötödik és egy hatodik hellyel térhettek haza.

Berg Sándor

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Ezüstéremmel indult, s azzal is végződött megyei szempontból a kínai Saohszingban múlt héten rendezett maratoni világbajnokság.

Kollár Kristófot az ifjúsági kenusok versenyében csak honfitársa, Horváth Benedek tudta megelőzni, s ha nem borul a paksi fiú, akár a vb-cím is összejöhetett volna neki.

Kollár Kristóf (elöl) és Hodován Dávid az élmezőnyben végzett Fotó: MKKSZ

„Végig sikerült követnem a taktikámat, de sajnos, amikor meccsre került volna a sor, túl közel kerültem a parthoz, leért a lapátom és beborultam. Ennek ellenére örülök, hogy még így is sikerült második helyen beérnem, bár kicsit hiányérzetem van” – mondta az Atomerőmű SE fiatalja, akinek erejét mutatja, hogy bronz­érmes kínai Bowen Ji-re így is két és fél percet vert.

Klubtársával, Hodován Dáviddal párosban javíthatott volna, de egy hasonló „incidens” miatt végül be kellett érniük az ötödik hellyel.

„A jó rajt után a dánokat úgy meghúzta a vizünk, s mivel nem tudtak korrigálni normálisan, így kifordítottak minket. Ezek után visszaestünk a harmadik helyre, de nagyon jól építkezve visszaálltunk az élre, mire a következő fordulóban az egyik kínai egység meg nem csinálta ugyanezt velünk. Ezek után már nem igen volt fényes a helyzetünk és ezt tudtuk is, így a végére a visszaesésekből fel tudtuk hozni magunkat az ötödik helyre” – mesélte Hodován Dávid az ASE honlapján.

Az első U23-as világbajnokságán szereplő Nagy Viktória sem úszta meg közjáték nélkül, akit egy, a sportágban mindennapos versenyszituáció miatt 30 másodpercre büntettek, amivel vélhetően egy ezüstéremtől fosztották meg a szekszárdi kajakost.

„A dél-afrikai vetélytárssal harcoltak a bölcsővízért, aki hasba akarta ütni lapátjával Vikit, aki ezt megelőzendő megfogta annak evezőjét. A második futószakaszon kihívták a versenybírók, addig viszont tartani tudta a lépést a későbbi győztes Katona Lilivel. A korából adódóan Vikinek ezt követően már nem volt ereje visszakapaszkodni az élen állóhoz – mondta lapunknak a negyedik helyen célba érő 19 éves szekszárdi lány edzője, Inger Nikoletta.

Nagy Viktória (214-esben) a váratlan nehézségek ellenére jól teljesített Kínában Fotó: MKKSZ

A tolnaiak kajakosa, Boros Adrián egyesben sokáig az élbolyban ment, ám az argentin versenyző kifordította őt. Jelentős hátrányát már nem tudta behozni, s végül hatodikként ért célba. Talán fejben már a másnapi páros versenyre készült, ahol az idei Európa-bajnokság után ismételten ezüstérmet szerzett Máthé Krisztián oldalán.

„Főleg a női kajakosokra lehetünk büszkék, de a többi szakágban is nagyon értékes érmek születtek. Kiemelném például Boros Adrián és Máthé Krisztián kajak párosban szerzett ezüstjét, amely egy nagyon nagy teljesítmény” – fogalmazott értékelésében Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki csak szuperlatívuszokban tudott beszélni Kiszli Vandáról.

A paksiak 25 éves kajakosa előbb történelmet írt azzal, hogy elsőként megnyerte a rövidkörös versenyt, majd a hagyományos távon megvédte világbajnoki címét.

Kiszli Vanda (elöl) egyéniben alkotott nagyot Saohszingban Fotó: MKKSZ

„Nagyon nehéz verseny volt, nagyon erősek és gyorsak voltak a lányok, akárcsak a rövidkörös versenyben – kezdte az értékelést Kiszli Vanda a 26 kilométeres verseny után. – Azt hittem, nem tudom befejezni a döntőt, úgy lüktetett a kezem a végén, de azt mondogattam magamnak, hogy meg tudom csinálni. Tudtam, hogy Zsófi nagyon gyors, hiszen együtt edzünk.

Tavaly is én nyertem a vébét, szóval mindenki engem akart megverni, ezért is vagyok ennyire boldog” – tette hozzá a Czéllai-Vörös Zsófia előtt célba ért világ- és Európa-bajnok paksi, aki klubtársával, Pupp Noémivel K–2-ben ötödik helyen ért célba Kínában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!