Kerékpársport

2022.05.30. 14:35

Rekordszámú versenyző érkezik a 48. Alisca Bau Gemenc Nagydíjra

Tizenöt nemzet, harminc csapat és 180 versenyző érkezik Szekszárdra a július 16-án és 17-én esedékes 48. Alisca Bau Gemenc Nagydíjra, számolt be róla az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Szőke Gergő.

Berg S.

Ács Rezső polgármester (jobbról), Szőke Gergő és Gyurkovics János a 48. Alisca Bau Gemenc Nagydíj sajtótájékoztatóján (Fotó: Mártonfai D.)

A szervező Szekszárdi Sportközpont ügyvezető igazgatója hozzátette, a versennyel be szeretnék mutatni, s egyben népszerűsíteni Tolna megye tájegységeit az ide látogatóknak.

– Miután a Gemenc Nagydíj bekerült a nemzetközi kerékpárszövetség naptárába, így aki összetettben jó helyen végez, világranglista-pontokat kap, amivel világbajnokságra és olimpiára kvalifikálhatják magukat – jegyezte meg Szőke Gergő, aki a helyi viszonyokat jól ismerő, korábban szép eredményeket elérő Istlstekker Zsolttól vár kiemelkedő eredményt.

Gyurkovics János alpolgármester megjegyezte, Magyarországon egyre népszerűbb a kerékpársport, ennek fejlődését segíti elő a kerékpárutak kiépítése városok és városrészek között. Kiemelte továbbá, hogy hazánkból rajtolt el idén a Giro d'Italia olasz körverseny, de a Tour de Hongrie is népes szurkolótábort generált.

A szombati nyitószakasz Paksról indul el, a mezőny Tengelicet, Szedrest, Kölesdet és Harcot érintve, közel 170 kilométer megtétele után érkezik Szekszárdra, a Béla király térre. A második etap innen rajtol el, s háromszor kerüli meg a sárközi régiót, beleértve Várdombot, Mórágyot és Szálkát is. A Mausz-kápolnánál (ahova szintén háromszor „másznak fel” a bringások) szurkolói zónát alakítanak ki a szervezők, akik utcazenével és színpaddal várják a nézőket.

Visszatér a hagyományokhoz az idei Gemenc Nagydíj, amely a Pálinkás Csaba nevét viselő kritériumversennyel zárul vasárnap (rajt 19.45 órakor). Az országban kuriózumnak számító villanyfényes verseny útvonala, a Béla király tér-Bezerédj utca-Széchenyi utca-Garay tér kiegészül a belvárosi templom megkerülésével. Mindezt huszonnyolcszor teszik meg a kerekesek.

Vasárnapra a szervezők kísérőprogramokkal és fesztiválhangulattal várják a Béla király térre kilátogatókat. Reggel túrakerékpár futamot, a befutó után tehetségkutató futamot tartanak az óvódásoknak és általános iskolásoknak. Azok az intézmények, akik legalább 25 főt delegálnak rá, ötvenezer forintos ajándékcsomaggal jutalmazzák. Július 1-jétől Szabó Kovács János okleveleiből, fényképeiből és kupáiból kiállítás nyílik a Gemenc Nagydíj elmúlt 48 évének történetéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!