Elismerték teljesítményüket

2023.02.22. 13:15

Két „Év Sportolói” díj került az atomvárosba

A maratoni kajakos Kiszli Vandát és a sakkozó Kozák Ádámot díjazta hagyományos évértékelő gáláján a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ).

TEOL

Kiszli Vandának dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára adta át az elismerést

Forrás: NVESZ

Fotó: Vörös Nándor

Kimagasló 2022-es teljesítményük elismeréseképpen harminckilenc sportág legjobbjai vehették át az Év Sportolója díjat a nem olimpiai sportágak ernyőszervezetének gáláján. A hatvankilenc díjazott között szerepelt az Atomerőmű SE maratoni kajakosa, Kiszli Vanda és a paksi klub sakkegyesületének kiválósága, Kozák Ádám is. Az Év Sportolója díjakra a Világjátékokon, továbbá a világ-, vagy Európa-bajnokságon dobogós helyezést elért sportolóikat, illetve csapataikat javasolhatták a szövetségek, ezt követően a jelöléseket az Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöksége hagyta jóvá.

Mi is jelöltük őket

A Tolnai Népújság és a teol.hu idén hirdette meg először az Év sportolója szavazást, ahol a nemenkénti egyéni kategóriában Kiszli Vandát és Kozák Ádámot is jelöltük. Kiszli Vanda sokáig szoros csatát vívott az első helyért a kosárlabdázó Studer Ágnessel (2644, illetve 2299), míg Kozák Ádám 185 vokssal ötödik helyen zárt.

A gálán Mészáros János, az NVESZ elnöke kiemelte: a tavalyi birminghami Világjátékokon – amelyet az olimpia után a második legfontosabb multisport eseménynek nevezett – fantasztikusan szerepeltek a magyar versenyzők, hiszen 27 érmet, közte 11 aranyat, 7 ezüstöt és 9 bronzot nyertek, az éremtáblázaton pedig a hatodik helyen végeztek.

A magyar küldöttség minden idők legsikeresebb szerepléséhez Kiszli Vanda két aranyéremmel járult hozzá, miután a maratoni kajak rövidkörös és klasszikus számát is megnyerte. A paksi szakosztály kiválóságának éremkollekciója szinte teljes lett az elmúlt évben, hiszen a tengerentúli világesemény mellett a silkeborgi Európa-bajnokságon is duplázni tudott. Hiányérzete a portugáliai világbajnokság miatt lehet a sportág örökös bajnokának, ahol egy figyelmetlenség miatt 3,4 kilométeren lecsúszott a dobogóról, a hosszabb távon (26,2 km) viszont javítani tudott és vb-címet szerzett Ponte de Limában.

Az ASE Paks legfiatalabb nagymestere, Kozák Ádám is sikeres szezonon van túl. A 2002-es születésű sakkozó ezüstérmet szerzett az ifjúsági világbajnokságon, a magyar bajnokságon pedig harmadik lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!