Kerékpár

2023.07.14. 20:49

A cseh Filip Reha megdöntötte Arató Dávid csúcsát!

Filip Reha, az Elkov-Kasper kerekese megdöntötte Arató Dávid két évtizedes csúcsát az Alisca Bau 49. Gemenc Nagydíj prológján.

Rónai Gábor

A 22 éves cseh 3:45,35 perces idő alatt tette meg a Garay tértől a Kálváriáig vezető két kilométeres útszakaszt. Amikor nekilendült a pódiumról, sokan felszisszentek, mert úgy lőtt ki, mint az ágyúgolyó, s ez a lendület egészen a tetőig kitartott, amivel így történelmet írt a 2023-as Gemenc Nagydíjon. Arató Dávid rekordja 22 évig tartotta magát, a ma már az Egyesült Államokban élő szekszárdi bringás 2001-ben 3:46 perc alatt tekert fel a kilátóra. Mostantól a cseh Filip Reháé a csúcs, aki – mint fogalmazott – így már sosem felejti el a 2023-as GP-t. 

Fotó: Kiss Albert

A második legjobb időt a több év kihagyás után visszahozott prológon Dylan Hopkins, a Ljubljana Gusto Santic kekerese repesztette. Az ausztrál bringás 3:47,41 perces időeredményt iratott fel a jegyzőkönyvbe. Sokáig ő volt a nyerő, s úgy nézett ki, hogy a csúcs is marad, de aztán jött Reha… A dobogóra még a ljubljanai istálló hazai versenyzője, Anze Skok állhatott fel, neki 3:51,73 perc kellett, hogy feljusson a kilátóra. 

A 151 fős mezőny egyetlen szekszárdi versenyzője, Istlstekker Zsolt 4:05,20 perc alatt ért fel a hegytetőre, de neki nem ez a fő száma. Az Epronex Hungary Cycling Team bringásától inkább a sík terepen lehet számítani jó eredményre – meglátjuk, hogy idén sikerül-e neki nagyot alkotni.

Az Alisca Bau 49. Gemenc Nagydíj szombaton 13.20 órakor az I. országúti szakasszal folytatódik, a mezőny a Béla király térről rajtolva bejárja Tengelicet, Kölesdet, Medinát és Szedrest is (itt három kört is megtesz), mielőtt visszatér este a Béla térre. 

A verseny ideje alatt több alkalommal is útlezárások és forgalomkorlátozások lesznek, ezekről ide kattintva tájékozódhat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!