Vetélkedő

2023.12.06. 11:45

Nem volt jobb a dombóvári diákoknál a Buzánszky Jenő nevét viselő vetélkedőn

A házigazda Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata diadalmaskodott a II. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Versenyen.

Berg Sándor

Sok izgalmat hozott a nyomógombos „szuperdöntő”

Forrás: Beküldött fotó

Az ötletgazda és szervező Dr. Szenyéri Zoltán hívására immár második alkalommal érkeztek versenyzők Magyarország minden tájáról a II. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Versenyre, amelyen idén tizenkét intézmény huszonhét versenyzője vett részt. 

A tanulók négy témakörből készültek a versengésre. Ismerniük kellett a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság magyar és nemzetközi vonatkozású érdekességeit, eredményeit, a 2016-os riói nyári olimpia magyar érmeseit, és természetesen a névadó Buzánszky Jenő, valamint az Aranycsapat életrajzi adatait, legfontosabb sportsikereit. A legnehezebb témának a kajak-kenu sportág bizonyult, hiszen a feladatok között nagy mennyiségben fordultak elő sikersportágunk 1952-2021 közötti összes olimpiai érmes helyezésére vonatkozók.

Ifj. Buzánszky Jenő (balról), a bronzérmes Szőcs Patrik, a szervező Dr. Szerényi Zoltán és Győr Béla
Forrás: Beküldött fotó

A részvevők először egy írásbeli tesztfeladatot töltöttek ki, majd látványos és szórakoztató szóbeli döntőben mérték össze tudásukat. A legjobb tizenkét versenyző mérkőzött meg a rendező Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium nyomógombos berendezését felhasználó, óriási tudást és nagy gondolkodási sebességet igénylő újabb fordulóban. A végeredmény e fordulók után egy szuperdöntőben dőlt el, ahol a négy legjobb helyen álló tanuló ismét próbára tette képességeit és tudását egymás ellen.

A győzelmet végül Földvári-Nemes Zsigmond, a Deák Ferenc Általános Iskolája diákja szerezte meg, megelőzve a Kispesti Eötvös József Általános Iskola tanulóját, Farkas Istvánt és a házigazda gimnázium diákját, Szőcs Patrikot. Alig maradt le a dobogóról az intézmény másik diákja, Ruppert Dominik, aki nemrégiben párosban második lett a II. Fülöp Márton Labdarúgás-történeti Országos Verseny döntőjében.

A Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata, kiegészülve az egyéniben szintén remekül helytálló Horváth Gergővel, magabiztosan utasította maga a másodikként végzett Monori József Attila Gimnázium gárdáját. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Deák Ferenc Általános Iskolája csapata léphetett fel. Díjazásban részesült a csapatok értékelésében a negyedik helyezett Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium együttese is. Az egyéni és csapatverseny dobogós helyezettjei és felkészítő tanáraik az érem és az oklevél jutalom mellé érdekes és értékes sport témájú könyveket vehettek át.

Neves résztvevők a versenyen
A második alkalommal megrendezett vetélkedő díszvendége ifj. Buzánszky Jenő, a névadó olimpiai bajnok labdarúgó fia volt, aki köszöntőjében elmondta, számára elsősorban édesapa és nagyon közvetlen személyiség volt az Aranycsapat felejthetetlen játékosa. A zsűri elnöke Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára volt, de tiszteletüket tették Bor Bernadett és Kőszegi Gergő diákolimpiai bajnokok is, a zsűri tagjai között pedig Gyarmati Gyöngyi és Juhász Rita igazgató-helyettesek kaptak helyet. A verseny megszervezését védnökként kiemelten támogatta Dombóvár Város Önkormányzata Pintér Szilárd polgármester és a Tamási Tankerület Csike Tamás igazgató jóvoltából.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!