Teol.hu videó

2024.02.01. 18:30

Bognár György a dobogón maradást tűzte ki célként tavaszra – videó+fotók

Bognár György a hétvégi NB I-es folytatás előtt nagyinterjút adott lapunknak. A Paksi FC vezetőedzője kitért a csapat őszi szereplésére, a téli felkészülésére, de természetesen a tavaszi folytatás is szóba került.

Berg Sándor

Bognár György körbeverésekre számít az NB I-ben tavasszal, de reálisnak tartja az éremszerzést

Fotó: Makovics Kornél

– A szezon előtt lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „az MTK csapatjátékát és az egyéni képességeket jobban ismerem, mint a saját együttesemét”. Nyugtasson meg, hogy ez most nem így van!
– Elég hosszú ideje vagyok itt, hogy ne így legyen – válaszolta kérdésünkre Bognár György, a Paksi FC vezetőedzője, akivel szerdán délelőtt a Fehérvári úti stadion sajtótermében beszélgettünk. – Azok a játékosok, akikkel előtte nem dolgoztam együtt, volt egy pár ilyen, őket is néhány hét alatt megismeri az ember szakmailag és emberileg is.

Bognár György szerint Böde Dániel ereje teljében van még mindig
Fotó: Makovics Kornél

Stabil védekezés, kevesebb gólhelyzet ősszel

– A téli felkészülés ideje alatt lejátszottak hat edzőmeccset, itthon a Siófokot és a BVSC-t legyőzték, a törökországi edzőtáborban a lengyel Pogon Szczecintől kétszer kikaptak, az osztrák Linz-cel döntetlent játszottak, a bolgár Plovdivot pedig legyőzték. Az eredmények ebben az időszakban másodlagosak, de hogyan értékelné ezt a hat hetet?
– Szerintem hatodrangú kérdés az eredmény egy előkészületi mérkőzésen, hiszen minden csapat variál, kipróbál játékosokat vagy a meglévőket tesztel egy másik poszton. Éppen ez a lényege ezeknek a meccseknek, hogy kijöjjenek a hibák. Magam részéről még provokálom is azokat a lehetőségeket összeállításban, amiből később gondok lehetnek. Ha ezekkel azonosulunk, nyilván nem követjük majd el téthelyzetben. A felkészülés alatt most is próbálkoztunk olyan felállási formával, ami nem megszokott és bebizonyosodott, hogy fölösleges erőltetni, maradjunk annál, ami bevált.

– Mint amilyen az „egyvédős” rendszer volt nyáron a Szeged ellen, amikor 7–3-ra kikapott a csapata?
– Az a nyilatkozatom csak poén volt, mert egyedül Kinyik Ákos volt egészséges belső védő, mellé húztuk be a szélsőket, hogy próbáljunk úgy játszani. Az furcsa időszak volt, de aztán a bajnokság második, harmadik meccsére már kiegyenesedtünk.

– Maradva még az őszi szezonnál, milyennek értékeli a bajnokság első felét?
– Várakozáson felül teljesítettünk, pontszámban mindenképpen. Picit más játékot játszottunk, mint előtte, kevesebb helyzetet dolgozunk ki, mert bár két ékkel játszunk többnyire, pozíciós centerünk csak Böde Dániel van, aki fent meg tudja tartani a labdákat, illetve jól érkezik a kapu elé. Inkább elmozgó csatáraink vannak, Könyves Norbert, Hahn János, Skribek Alen és ilyen volt Beke Péter is. Érdekes módon ebből kevesebb helyzetet alakítunk ki, mert hiába érkeznek beadásaink ugyanolyan számmal jobbról is, balról is, nincsen érkező centerünk, aki jól fejel. A védekezésünk azonban sokkal hatékonyabb lett, Szappanos Péternek meccsenként egy-két bravúrja mindig volt, ami az eredmény alakulása szempontjából jó időben jött. A legnagyobb értéke viszont, hogy jól irányít hátulról, ebből adódóan kevesebb a helyezkedési hibánk még úgy is, hogy továbbra is nyílt játékot játszunk többnyire az ellenfél térfelén. Így az a kontraszt megmaradt, hogy kevesebb gólt lövünk, de kevesebbet is kapunk.

– Mindezt a felkészülési mérkőzéseken is látni lehetett?
– Törökországban kimondottan jó ellenfelekkel játszottunk, szervezett, agresszív, első osztályú csapatokkal mérkőztünk. Az látszott, hogy a védekezésünk stabil, gólhelyzetünk viszont talán kettő-három volt meccsenként – ez a korábbi tízhez képest kevés. A lengyelek elleni „kevert” találkozókon játékban egészen jól néztünk ki, mondhatjuk, hogy mi irányítottuk a játékot, de olyan döntő fölényünk nem volt, hogy gólt is szerezzünk ebből. ellenben labdaszerzésekkel megkontráztak minket. Az osztrákok ellen próbáltunk stabilabbra venni a védekezésünket, nem kaptunk gólt, viszont nem is rúgtunk. A Plovdiv ellen nézett ki legjobban a játékunk, irányítottunk, lehetőségeink voltak, itt jött ki az, hogy amikor Dani pályára lépett, a befejezés is sikerült.

Fotó: Makovics Kornél

Böde Dániel duzzad az erőtől

– Ha már Böde Dániel: a csapatkapitánynak milyen szerepet szán tavasszal?
– Ha minden mérkőzésen szükségünk van rá, maximum egy félidő, harminc perc, amit dinamikában, intenzitásban úgy tud eltölteni a pályán, hogy az ellenfélre veszélyes legyen. Kár lenne kizsigerelni a meccs elejétől kezdve. Nagy hasznunkra van, a lengyelek két belső védőjét a hátán vitte az ötösig, megvan még benne az erő.

– Még nála maradva, Böde Dániel azt nyilatkozta pár napja, hogy nem a Fradit kell nézniük, mert úgyis megnyeri a bajnokságot, ugyanakkor jó lenne minél tovább az első helyen maradni. 
– Egyetértek vele, változatlanul a Ferencváros az esélyese a bajnokságnak. Mi pedig szeretnénk úgy módosítani az elképzelésünket tavaszra, hogy eddig az első hatba kerülés volt a cél, de most már szeretnénk a dobogón maradni. Szerintem ez reális terv. Azért lenne jó, ha minél tovább az első helyen maradnánk, mert akkor nő az előnyünk a többiekkel szemben. Ez alatt a Puskás Akadémiát és a Debrecent értem, őket tartom a dobogóra esélyes csapatoknak.

– Éppen a felcsútiakat fogadják vasárnap. Egy jó idénykezdés nagy lökést adhatna a csapatnak.
– Ezen a meccsen vagy közelebb jön hozzánk a Puskás, ha sikeresek lesznek, ha pedig mi nyerünk, akkor tovább nyílik az olló. Azt gondolom, hogy teljesen nyílt mérkőzés lesz. Azokon a találkozókon, amikor ellenfelünk nem a saját játékát játszotta, hanem hozzánk alkalmazkodott, vagyis három belső védős rendszerrel visszahúzódott védekezni, kétszer is megvert minket. Viszont amikor elkezdenek futballozni és felvállalják a támadójátékot, ahogy mi tesszük, általában elverjük őket. Ők eredményre játszanak, az egész szezonjukat meghatározhatja ez a mérkőzés, ahogy a miénket is. Ha most nyerni tudunk, elindíthatunk egy jó sorozatot.

Erősödött a Puskás Akadémia, nem gyengült a Paksi FC

– Minden bizonnyal figyelemmel követi az átigazolási időszakot. Véleménye szerint melyik csapat erősödött eddig a télen?
– A Puskás Akadémia finn válogatott középső középpályást szerződtetett, Bévárdi Zsombor nagyon jó igazolásnak számít Debrecenből. Azt gondolom, hogy erősödött a keretük, de minden a pályán dől majd el.

– És melyik csapat gyengülhetett meg?
– Magunkat nem gondolom, hogy gyengültünk volna, azok a játékosok, akik kevesebb lehetőséget kaptak, ők mentek el kölcsönbe vagy végleg más csapathoz. A keretünk magja, amelyik ősszel is játszott, megmaradt, ide szeretnénk még egy centert a Dani mellé, aki hasonló fizikai adottságokkal rendelkezik (az interjú napján a Paksi FC bejelentette Tóth Barna szerződtetését a Kecskeméti TE-től – A szerk.).  Még egy olyan pozíció van, ami picit sántít, ez a bal oldali védő, bal oldali középpályás szerepköre. Silye Erik vállműtétje után legkorábban áprilisban lesz játékra alkalmas, addig ezt meg kell oldani. Ezt ősszel a jobblábas Osváth Attilával orvosoltuk, aki a védőfeladatát megcsinálta, támadásban viszont a beadásoknál mindig vissza kell vennie a jobb lábára a labdát. A kereten belül van megoldás, „tűzoltásnak” ott van Szabó János, a Budafoktól visszahozott Kocsis Bence vagy Balogh Balázs. Vannak kiszemeltek, de nem biztos, hogy megéri pénzt fektetni erre.

Téli játékosmozgás a Paksi FC-nél
Érkezett: Tóth Barna (Kecskeméti TE). Kölcsönből visszatért: Kocsis Bence (Budafoki MTE).
Távozók: Beke Péter (Nyíregyháza Spartacus), Bőle Lukács (Mezőkövesd Zsóry FC), Temesvári Attila (Nyíregyháza Spartacus). Kölcsönbe távozók: Gyurkits Gergő (pécsi kölcsön után BFC Siófok), Földi Dominik (Szeged-Csanád Grosics Akadémia), Hegedűs János (BFC Siófok), Nagy Richárd (siófoki kölcsön után Szeged-Csanád Grosics Akadémia).

– Milyen második félévre számít az NB I-ben?
– Harmincnégy ponttal azt gondolom, hogy nem lehet kiesni, így ebből a szempontból hátrafelé nem kell néznünk. Nagy körbeverésre számítok, amibe mi is beleesünk majd. Egészen biztos, hogy nem lesz nyolcmeccses veretlenségi szériánk, de a dobogóra felférhetünk. Ezt reális tervnek látom.

Hogyan várják a szurkolók a tavaszt? Nézze meg az Origón! A paksi drukkerek például a hajukat adnák a csapatuk bajnoki címéért:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!