Cselgáncs

2024.02.29. 12:39

Gercsák Szabina nem görcsöl rá, de harmadik olimpiájáról már nem szeretne lemaradni

Közel egy éve igazolt az Atomerőmű SE-hez és nemrég megszerezte pályafutása első felnőtt Grand Slam-érmét. Gercsák Szabina lapunknak mesélt a Diósgyőrtől való távozásról, a jelenéről és jövőjéről, de szóba került az nyári olimpia is.

Berg Sándor

Áprilisban lesz egy éve, hogy az Atomerőmű SE judogijában versenyez Gercsák Szabina, miután korábbi egyesülete, a Diósgyőri VTK gyakorlatilag kirúgta a junior világ- és Európa-bajnok, U23-as kontinensgyőztes dzsúdóst. 

Gercsák Szabina a riói és tokiói olimpia után Párizsról nem akar lemaradni
Forrás: IJF

– Év végén kaptam egy e-mailt a klubtól, hogy a továbbiakban nem támogatnak, megszűnik a szerződésem. A következő hónapokban is Flórusz János edzőmmel dolgoztam tovább, de felhívott dr. Kovács Antal, az Atomerőmű SE elnöke, hogy hallotta a történteket és lehetőséget biztosít számomra Pakson. Ezt követően beszéltem Braun Ákos szövetségi kapitánnyal, és arra jutottunk, jó döntés, ha a  válogatott mellett a mindennapi edzést is mellette végzem el – emlékezett vissza lapunknak a tavalyi eseményekre Gercsák Szabina, aki többek között az olimpiai ötödik Pupp Rékával készül együtt.

A 27 esztendős dzsúdós elárulta, jó edző-sportoló kapcsolata van a paksiak világ- és Európa-bajnokával, aki „amit mond, azt meg kell csinálni”. A klubváltással úgy tűnik, a komolyabb sérülések is elkerülik a korábban gerinc- és térdműtéten átesett sportolót, aki ezek miatt a 2016-os riói és a 2021-re halasztott tokiói olimpiát is ki kellett hagynia. 

Párizsban ott akar lenni Gercsák Szabina

A nyári játékokról ugyanakkor már nem akar lemaradni, de nemcsak azért dolgozik, hogy ott lehessen a francia fővárosban, hanem azon is, hogy ezt a terhet levegye a saját válláról.

– Eddig motoszkált a fejemben, de ez egy plusz „tét”, amit nem mindig jó hordozni, sok energiát emészt fel. Sportpszichológussal azon dolgozunk, hogy ez ne legyen gondolataimban 0-24 órában. Ezt Bakuban sikerült elérnem, ahova nem érkeztem nagy elvárással – mondta a paksiak kiválósága.

Gercsák Szabina és Braun Ákos jó edző-sportoló kapcsolatot ápol egymással
Forrás: IJF

Jól ment Bakuban

Az azeri fővárosban szűk, de annál erősebb mezőny gyűlt össze olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmesekkel. Gercsák Szabina az első mérkőzésén az orosz, de nemzetközi színekben indult Dina Gizatulina ellen biztonsági dzsúdót játszott, majd az első kiemelt görög Elisavet Telcidútól intésekkel maradt alul.

– Visszanézve a felvételeket, jogosak voltak az intések, amiket kaptak. Jól küzdöttünk mindketten, akár nyerhettem is volna, ha kicsit több önbizalmam van – emlékezett vissza a négyszeres Grand Slam-győztes elleni meccsére. – A vigaszágon az az izraeli rivális várt rám, akitől egy hónapja kikaptam. Ellene úgy mentem fel a tatamira, hogy nincsen veszítenivalóm, kiadom magamból a maximumot, aztán lesz, ami lesz. Azt a mérkőzést végül háromszor kellett megnyernem: először intésekkel nem sikerült, mert a harmadik sárga lapot visszavonták ellenfelemtől, majd az ipponomat levették vazarira, így aztán a rendes, négyperces játékidőben kerekedtem felül rajta.

Mint mondta, pozitívumként éli meg, hogy a bírói ítéletek sem tudták kizökkenteni, a bronzmérkőzésen pedig az osztrákok olimpiai döntősét – a korosztályos viadalok után a felnőttek között először  – sikerült legyőznie, ezzel pályafutása első dobogós helyezését érte el Grand Slamen.

– Az eredmény mellett az nyugtatott meg, hogy nagy nevek ellen is helyt tudtam állni, ami akkor bennem volt, ki tudtam adni. Elégedett voltam, de tudom, hogy több is van bennem – összegezte az év második versenyét Gercsák Szabina.

Nincs megállás, újabb Grand Slam következik

Az öt tagból álló magyar válogatott, köztük Gercsák Szabinával szerdán utaztak el Taskentbe, ahol az év harmadik Grand Slam versenyét rendezik. Az ASE dzsúdósa elmondta, erősebb mezőny gyűlik össze az üzbég fővárosban, mint a korábbi tornákon, de célt ezúttal sem akar kitűzni magának, szeretne olyan szellemben küzdeni, mint Bakuban.

A 70 kilósaknál jelenleg utolsó olimpiai kvótás helyen álló Gercsák Szabina versenynaptára igen sűrű lesz, jövő héten a linzi Grand Prix-n indul, az áprilisi Európa-bajnokság és a májusi világbajnokság előtt pedig a tervek között szerepel a tadzsigisztáni, grúz és török Grand Slam is, attól függően, hogyan sikerül a következő néhány verseny.

– Fárasztó tud lenni a sok utazás, de a munkával sem lehet leállni. Az olimpia a fő cél, de addig még hosszú az út, az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is jól kell szerepelnem – tette hozzá az Atomerőmű SE dzsúdósa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!