statisztika

2020.03.04. 16:20

Tolna még mindig az egyik legbiztonságosabb megye

TEOL

Forrás: Shutterstock

Nemrégiben tették közzé a Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség közös adatgyűjtését a regisztrált bűncselekményeket illetően. A statisztika a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az ügyészség által indított és lefolytatott büntetőeljárások adatait tartalmazza, amely kiegészül a vádemelési szakasz ügyészségi adataival.

Az adatsor 2018 júliusától vezeti a bűneseteket, és az elkövetés helye szerint rendezi azokat. Eszerint a vizsgált időszakban 255 134 bűncselekményt regisztráltak a magyar hatóságok, ebből pedig 5602 történt megyénkben. Ez körülbelül 2,2 százaléka a teljes halmaznak. Tolnánál mindössze három megye büszkélkedhet jobb bűnügyi mutatóval a vizsgált időszakban: Nógrád, Vas és Zala.

Megnéztük külön-külön, bűncselekményre lebontva az adatsort, hátha találunk olyant, melyben esetleg miénk a kétes dicsőség, vagy csak az „élmezőnyben” található Tolna megye. Kijelenthető, hogy a felsorolt bűncselekménytípusok többségében, országos viszonylatban alacsony a megyei esetek száma (alább, a táblázatban mutatjuk a leggyakoribbakat). Ehhez képest különösen feltűnő az állatkínzás kategória, melyben sajnos úgy tűnik, élen járunk, hiszen 67 regisztrált esettel a harmadik helyet szereztük meg (csak Zala és Pest megye előz), az országosan 877 regisztrált állatkínzás bő 7,5 százalékát követték el megyénkben. De csalásért, lopásért, zaklatásért és ittas vezetésért sem kell a szomszédba menni.

Bűncselekmény

Tolna megyei esetek száma

Országos összesített esetszám

Százalék

Állatkínzás

67

877

7,5

Csalás

429

21260

2

Járművezetés ittas állapotban

517

22520

2,3

Lopás

1604

84769

1,9

Zaklatás

280

6880

4

Egyetlen bűncselekmény is sok, összességében azonban javult a helyzet szűkebb hazánkban. Ahogy az Szabó Csaba megyei rendőrfőkapitány értékelőjéből kiderült, tavaly tíz százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el Tolnában, mint az azt megelőző évben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában