Közélet

2011.10.01. 09:47

Vigyázzon! Nem mindenki népszámláló, aki annak látszik

A közelgő népszámlálásra várhatóan rámozdulnak a trükkös tolvajok, akik minden lehetőséget kihasználnak, hogy bejussanak a polgárok lakásába, házába - figyelmeztet a megyei rendőrség.

TEOL

Mint azt már megírtuk, október 1. és október 31. között népszámlálást tartanak hazánkban. Az ördög azonban ez idő alatt sem alszik. Sőt. A bűnözők előszeretettel használják ki a hasonló alkalmakat, hogy pénzhez  jussanak - mondta el a TEOL.hu-nak Mártonné Kasler Sarolta, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A népszámlálás ideje alatt felbukkanhatnak olyan trükkös tolvajok, akik magukat számlálóbiztosnak kiadva próbálják meg kihasználni a polgárok jóhiszeműségét. A trükkösök a gyanakvás hiányát kihasználva, a lakók figyelmét elterelve könnyű szerrel juthatnak készpénzhez, különböző értékekhez – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

A hasonló bűncselekmények elkövetői gyakran jól öltözöttek, ápoltak, modoruk kifogástalan és választékosan fogalmaznak, ezzel is elterelve a potenciális áldozat gyanúját.

Azt, hogy valódi számlálóbiztos érkezett-e, a Központi Statisztikai Hivatal 06-80-200-014, vagy a 06-80-200-224-es ingyenesen hívható zöld számain lehet ellenőrizni. A számlálóbiztos magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen szerepel a neve és aláírása, az azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása. 

A népszámláláson az állampolgárok személyes okiratait a számlálóbiztosok nem kérhetik el, ők viszont hitelt érdemlően kell, hogy tudják magukat okmányaikkal igazolni.

A rendőrség felhívj a figyelmet, ha bármi okból kétsége merülne fel a számlálóbiztos valódiságát illetően, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112-es számon.

Kattintson a teljes rendőrségi közleményért (*.doc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!