messzire viszik Kölesd jó hírét

2019.08.18. 07:00

A gyöngyfűzők alkotótáborában mindig kiváló a hangulat

Hatodik éve térnek vissza a gyöngyfűzők Kölesdre. Mint arról a közéleti.hu beszámol, a nagy érdeklődésre való tekintettel az idei évben is három csoport indult Pálné Osvald Éva vezetésével, segítője Varga Sándorné volt.

Tolnai Népújság

Fotó: Beküldött fotó

Ezen a nyáron az első csoportban részt vevő tizenegy alkotó Hannoverből, Budapestről, Sárbogárdról, Várpalotáról, Halásztelekről, Kehidakustányból, Nógrád faluból, Pörbölyből, Decsről érkezett, és a táborvezető által tervezett népi mintákon dolgozott.

Július 5-én fejezték be a munkát, a záró kiállításon hat ukrán nagy azsúros gallért, öt kárpátaljai „szalonnás” mintát, kettő kölesdi csavarintós gallért, a sárköziből két kis csafringot és a dél-amerikai Saraguróból, (amely eltér az európai fűzéstől), két „arana” négy „paralelos” és hét darab „rosas” alkotást láthattunk.

Ezt követően a második tábor tematikájában modern és népi gyöngyfűzés szerepelt. A Tiszaújvárosból, Sárvárról, Balatonfüredről, Paksról, Dunaújvárosból, Sarkadról, Pilisborosjenőről és Budapestről érkezett gyöngyfűzők összesen nyolcvan kész munkát mutattak be a záró foglalkozáson, amelyek között nagygallérok, csafringok, szettek, ukrán gallérok szerepeltek.

A legutóbb indított táborban csak a sárközi kultúrára épülő munkák készültek. Tizennégy gyöngyfűző dolgozott Kölesden, akik között két bejáró is volt Decsről és Őcsényből, a többiek Szlovákiából, Sárbogárdról, Szeghalomból, Budapestről, Isaszegről, Bajáról, Balatonfüredről és Paksról érkeztek.

Az alkotótáborban mindig jó a hangulat és a szorgos munka mellett a résztvevők a település megismerésére is szánnak időt. Megnézték a „Kismegyeházát”, a padlásmúzeumot, érdeklődtek a kölesdi népviselet és fehérhímzés után is. Minorits Jánosné pedig sárköziviselet-bemutatót tartott, amelyet a falu lakói is megnézhettek. Ők és a szervezők is örömmel látják, hogy Kölesd neve az ország sok településén, sőt határainkon túl is ismertté vált a gyöngyfűzőtáboroknak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában