kertészet

2020.04.05. 07:00

A virágágyás gyomlálásra vár, gallyaznak, kaszálnak

Enyhe volt a tél, a virág­ágyások már kívánják a gyomlálást, és a kaszálást is el kellett kezdeni a megyeszékhelyen. Ez utóbbinak egészségügyi szempontból most különösen nagy jelentősége van.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

– Munkatársaim a fertőtlenítési munkákban is részt vesznek, így kisebb kapacitással, de folyik a fák, cserjék gallyazása – mondta Katz Zoltánné városi főkertész. Hozzátette, hogy mivel enyhe volt a tél, a virágágyásokban is el kellett kezdeni a talaj lazítását és a gyomlálást. Ami a cserjéket illeti, metszeni most azokat lehet, amelyek nyáron virágoznak. Azoknak a metszését, amelyek viszont most, tavasszal a legszebbek, például az aranyvessző, a virágzás utánra kell időzíteni.

– A kaszálást szintén el kellett kezdeni. A külső szemlélő szerint ez talán jelen helyzetben nem a legfontosabb, ám éppen az egészségügyi kockázat miatt nagyon is indokolt. Általában el lehet mondani, hogy a fűfélék a rendszeres vágás miatt később kezdenek el virágozni a városban, mint a mezőgazdasági területeken. És ennek igen nagy lesz a jelentősége, ugyanis, mint ahogy azt a szakemberek már elmondták, az allergiások sajnos fogékonyabbak lehetnek a koronavírus okozta betegségre, hiszen gyulladásban van a nyálkahártyájuk.

Annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a pollenterhelés, a kaszálást időben el kell kezdeni, és folyamatosan végezni kell – vélte a szekszárdi főkertész.

Katz Zoltánnétól megtudtuk, hogy idén várhatóan borul a kiültetési terv a megyeszékhelyen, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az ágyásoknak ne kellene rendben lenniük. Az évelők a veszélyhelyzetben is szépek lesznek, mint ahogy a korai hagymás növények a közterületeken, valamint a családi házak kertjében is virítanak. Nyílnak már a korai tulipánok, a késői fajták pedig még májusban is gyönyörködtetnek majd.

Mivel a mostani helyzet a virágkereskedelemmel foglalkozókat mélyen, vagyis negatívan érinti, elképzelhető, hogy nehezebben lehet hozzájutni növényekhez.

Katz Zoltánné másoknak is azt a lehetőséget tanácsolja, amellyel ők maguk is élnek, azaz a virágtövek osztásával. Ezzel a módszerrel a ládákba, cserepekbe is kerülhet növény.

Nehéz most palántához jutni, vessünk magot!

Nehezebb most növényhez jutni, ám a szuper- és hipermarketekben lehet virágmagot beszerezni. Katz Zoltánné szerint ezekből is az egyszerűbbeket érdemes választani, például a büdöskét, amelyet kertben vagy akár egy cserépben is felnevelhetünk. Azért fontos, hogy ne legyen kényes, mert a vegyszer megvásárlása sem könnyű. A főkertész elmondta, hogy ugyan azt gondolhatnánk, hogy a kertek és a közterek talán kevésbé lesznek pompásak, ám ez nem biztos, hogy tényleg így lesz. Egyrészt, mert az évelők most is szépek lesznek, másrészt, mert a természet maga sok mindent megold.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában