könyvelés

2018.12.11. 07:00

Decemberben is sok dolga akad egy könyvelőnek

Mint általában, most is van mire figyelnie a könyvelőknek, épp úgy, ahogyan a vállalkozóknak. Az év végéig ugyanis dönteni kell bizonyos ügyekben.

Fekete Dávid

Fotó: Shutterstock

Az egyik legfontosabb, hogy januártól kötelezővé válik a cégkapu. De nem csak a cégkapu létrehozása sürgős, és fontos. Karádi Mariann, bátaszéki könyvelő összegyűjtötte mindazokat a lehetőségeket, vagy kötelezettségeket, amelyekkel számolni kell decemberben. − Az egyik legfontosabb változás a jövő évben a cégkapu mellett, hogy megemelik az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatárt nyolc millióról tizenkét millióra.

Karádi Mariann elmondása szerint fontos még decemberben gondolnunk az áfa státuszbeli és módszerek közti váltásokra, illetve arra, hogy elvégezzünk néhány gazdaságossági számítást a különböző nyereségadózási módok közti váltásra. Ide tartozik például az, hogy érdemes-e a vállalkozónak katára, kivára (kisvállalati adó) váltani, vagy esetleg evára. Ez utóbbi a sürgősebb, ugyanis december húszig lehet utoljára kiválasztani ezt a fajta adózási formát. Az EVA, azaz az egyszerűsített vállalkozói adó annyit tesz, hogy ha az éves bevétel nem haladja meg a 30 millió forintot, akkor a bevétel 37 százalékát, ha átlépte ezt a határt, akkor a harminc millió fölötti bevétel ötven százalékát kell befizetnie. Jól látszik, hogy ennek egy kedvezőbb és egyszerűbb verziója a KATA, ahol a főállású kisadózónak évi tizenkét millió forintig havonta ötvenezer forint tételes adót, a tizenkettő millió forintot meghaladó rész után 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie.

Szintén a katásoknak nagyon fontos, hogy megvizsgálják az adófolyószámlájukat. 2016-ban ugyanis majdnem húszezer egyéni vállalkozót zártak ki a KATA-rendszerből, mert év végén az adóhátralékuk meghaladta a százezer forintot. Fontos tehát, hogy ha elmaradásuk van a vállalkozóknak a NAV felé, járjanak utána, nézzék meg az adófolyószámlájukat, és törlesszék, ha van rá lehetőségük, különben a következő évtől már nem vehetik igénybe a KATA előnyeit, sőt, két évig nem is kerülhetnek vissza.

Fontos tudni, hogy a könyvelő és a vállalkozó közti munkakapcsolat kölcsönös. Mivel e hónap is számos határidővel tarkított, de ráadásként még a fentebb taglalt munkafolyamatok is közrejátszhatnak, mindkét fél számára könnyebben érhet véget az év, ha kicsit odafigyelnek egymásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában