Domokos-díj

2018.07.12. 14:00

Kiemelkedő munkájukkal elismerést érdemeltek ki

Idén Csobot Tiborné és Fodorné Kling Hajnalka vehette át a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézetben végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a Domokos-díjat.

Hargitai Éva

A Domokos Sándor által alapított, felajánlott díjat minden évben két hivatását kimagaslóan gyakorló szakdolgozó kapja meg az intézményben. Az egyik személyt ő javasolja, a másikat pedig a kórház vezetősége.

Csobot Tiborné 1987-ben végzett a szekszárdi egészségügyi szakiskolában. Hivatását a megyei kórház pszichiátriai osztályán kezdte el gyakorolni. Gyermekvállalás után, 1997-ben már Bonyhádon állt munkába, az ápolási osztályon. 1999-ben leérettségizett, 2005-ben pedig OKJ-s ápolói végzettséget szerzett. Immár tizenegy éve dolgozik a belgyógyászati osztályon, amely 2012 óta krónikus belgyógyászatként működik.

Mint elmondta, mindig is vonzotta ez a pálya. Ugyan a szakma sok nehézséget jelent és nagy szükség van a háttér, a család támogatására – például a sok kimaradt ünnepnap elfogadására –, pozitívuma, hogy a betegek nagyon hálásak a segítségért, egy mosolynak és kedves szónak is örülnek. Az sem mellékes, hogy nagyon jó közösségben dolgozhatnak. Huszonnyolc éve házas, két felnőtt gyermeke van, és nagy futball szurkoló. A vb-n Uruguay csapatának szurkolt, mivel Luiz Suarez a kedvenc játékosa, ebből sokak számára az is kiderülhet, hogy egyébként a Barcelona a favorit együttese. Ezen felül szívesen olvas és néz filmet.

Fodorné Kling Hajnalka 1994-ben szerezte meg ápolói szakképesítését szintén Szekszárdon, az egészségügyi szakközépiskolában. Júniusban végzett, majd júliusban már kezdett is a bonyhádi kórház sebészeti osztályán. Azóta is ugyanott segíti a betegeket és az orvosok munkáját, csak az osztály jellege változott, krónikus belgyógyászat lett. 1997-ben OKJ-s ápolói, majd 2016-ban geriátriai és krónikus beteg szakápolói képesítést szerzett. Számára is az jelenti hivatása legnagyobb nehézségét, hogy sok támogatást igényel a háttérből. Ez főleg akkor mutatkozott meg, amikor a fia még kisebb volt, és a családban nem volt, akire szükség esetén rábízhatta volna. Szerencsére a barátok is segítették, és a munkatársi közösség is nagyon segítőkész volt. Olyanok mint egy nagy család. Mint mondta, erre remek példa volt az esküvője szervezése: amikor elkezdte sorolni édesanyjának, hogy kiket hív meg, rádöbbentek, mindannyian a kolléganői.

Szabadidejében, ha teheti filmeket néz, könyveket olvas. A filmek kiválasztásánál a családban általában a fiúk fölénye érvényesül, így elsősorban akciódús darabokat néznek meg. Könyvek tekintetében pedig „mindenevő”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!