a megye csodái

2019.08.09. 11:30

Sötétvölgy Tolna megye ragyogó zöld ékszerdoboza

Sötétvölgy egyike a legtöbb jelölést kapott húsz természeti csodának. Olvasóink szavazata dönti majd el, hogy mind közül melyik hét nyeri el a megye természeti csodája címet.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

A megyeszékhelyen és a környező településeken élők szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen képletesen szólva egy karnyújtásnyira csodálatos természeti környezetben kereshetik a kikapcsolódást.

A Szekszárd-Geresdi-dombságon található, védetté nyilvánított Sötétvölgy Természetvédelmi Területet 1977-ben hozták létre, közel ötszáz hektáron. Szekszárdtól autóval körülbelül negyedórányira található, kedvelt hely, a természeti környezete, az erdői, a horgásztava különlegessé teszik. A különlegességek más módon is megtalálhatók, a tóparton lévő kreatív játszóter mászókáját például süllőfészkek ihlettek. A bükkösökben, tölgyesekben több tucatnyi védett növényfaj él, védett és fokozottan védett madárfaj fészkel.

A 6-os főútról letérve a völgybe aszfaltozott úton is be lehet jutni. Ott található a tizenkét és fél hektáros horgásztó, amelybe évente rendszeresen telepítenek pontyot, keszeget, amurt, kárászt és ragadozó halakat. A tó déli csücskénél játszótér, a Piknikligetben tűzrakóhelyek találhatóak, ahol bográcsos ételeket készíthetnek és pihenhetnek a kirándulók, túrázók. A liget mellett indul az ösvény a Várhegyre. A Várhegy kilátóból a tóra és a környező dombokra, a Bati-kereszt kilátóra is rálátni. A tóval szemben a májusban átadott Szabadidőközpont található a Völgy Café-val.

Tovább haladva az úton elágazóhoz érünk, a parkerdő határán található ifjúsági táborhoz, ahol évente több száz gyerek tölti a vakációt. Jobbra pedig a Nagyrétig vezet az út, a réten van játszótér, foci- és streetball pálya, esőbeálló, tűzrakóhely. Itt található az Erzsébet tisztás is, amely körül a domboldalakon a megye legöregebb erdeje a több mint 180 éves cseres-tölgyes társulás van.

Az Erzsébet tisztásról indul az 5,4 kilométeres Sötétvölgyi futópálya a Fekete-kút felé. A sűrű túra úthálózaton keresztül el lehet jutni még a Haramia-forráshoz és a Szarvas szurdokon keresztül a Bati-kereszt kilátóhoz, a Húshagyó-domb után pedig az Óriás-hegyre.

Szavazni pedig ITT tud.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában