Szekszárdi Szüreti Napok

2018.09.17. 07:00

Több tízezres tömeget vonzott a város legnagyobb rendezvénye

Véget ért a Szekszárdi Szüreti Napok rendezvénysorozata. A bor mellett többek között a népművészet és a koncertek garantálták az önfeledt szórakozást.

Hanol Erzsébet

Ismét több tízezres tömeget vonzott a csütörtökön kezdődött és tegnap véget ért Szekszárdi Szüreti Napok rendezvénysorozata, a megyeszékhely legnagyobb kulturális programja. Ahogy azt megnyitó beszédében Ács Rezső polgármester mondta, soha ennyi támogató nem állt még a rendezvény mögé, így nekik is köszönhető, hogy ilyen sok színvonalas program és neves fellépő szórakoztatta az érdeklődőket.

Koncertet adott többek között Tóth Gabi, a Váradi Roma Café, Péterfy Bori & Love Band, a Szabó Balázs bandája, a Magashegyi Underground, a Kávészünet, a Malek Andi Soulistic, a Halott Pénz, az Irie Maffia és a Fish!. A zárónapon pedig a Kerekes Band, az Edda Művek és Balázs Fecó lépett színpadra. De természetesen a helyi előadók is megmutatták magukat a közönségnek, valamint számos tárlat nyílt a múlt hét folyamán a város különböző kiállítóhelyein a Szüreti Napokhoz kapcsolódóan.

A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombati szüreti felvonulás volt. A menetben a város vezetői mellett képviseltették magukat oktatási-nevelési intézmények, civil szervezetek, művészeti csoportok, vonultak helyi és környékbeli néptáncosok, borrendek tagjai, lovasok és mutatványosok.

Hagyomány, hogy az Alisca Borrend ilyenkor új tagokat avat. Idén Parrag Ferencné szekszárdi anyakönyvvezetőnek és Bajor László tolnai borásznak kellett kiállnia a próbákat. Előbb a szőlészethez kapcsolódó eszköz felismerésében kellett jeleskedniük, majd lopóval bort szívni egy hordóból és végül beazonosítaniuk a szekszárdi óvöröst. A feladatokat mind a ketten hibátlanul teljesítették.

Este a „Must jön a java” folklórműsorban felléptek a Szekszárdi Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület csoportja, a Bátai „Sárköz” Néptánc Együttes, a Bonyhádi Kränzlein Néptánc Egyesület, a Teveli Fiatalok Egyesület és a Zombai Hagyományőrző Egyesület. Valamennyi együttes indított párost a Szüret Táncos Párja 2018 választáson, és a hat nevező közül végül a bartinás Ganczer Flóra és Kulisity Mátyás nyerte el a címet. A páros szatmári viseletben lépett színpadra, és jövőre ők lesznek a Szüreti Napok arcai.

A Borudvarban már az első naptól fogva nagy volt a forgalom. Közel negyven pincészet kínálta borait, illetve vendégként a Törley Pezsgőmanufaktúra is jelen volt. Az Ízek utcájában a helyi éttermek specialitásairól, a tájjellegű ételekről a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület gondoskodott, míg a kirakodó vásárban pedig többek között ipar- és népművészeti termékekből lehetett válogatni.

A rendezvény miatti útlezárások többsége ma éjfélig van érvényben, így keddtől áll helyre a forgalom és a buszközlekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában