Bulvár-celeb

2021.10.13. 20:38

Figyelem: ez a két súlyos mellékhatás akár 12 hónappal a koronavírus-fertőzés után is megjelenhet

Újabb két mellékhatásra hívja fel a figyelmet egy kutatás a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Egy kutatásból kiderült, hogy azok is szenvedhetnek szívelégtelenségtől és vérrögöktől a koronavírus-fertőzés után 12 hónappal, akik enyhe tünetekkel megúszták a covidot és nem szorultak kórházi kezelésre -írja a life.hu.

A tanulmány 151 195 Covid-túlélő adatait hasonlította össze 3,6 millió olyan társának adataival, akik nem fertőződtek meg. Ennek alapján a koronavírus-fertőzés súlyosságával arányosan nő a szívroham és más, kardiovaszkuláris esemény esélye.

A nagyobb ellátást igénylő betegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, de azoknál is 39%-kal nagyobb volt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata, akik nem kerültek kórházba, sőt, 2,2-szeresére nőtt a halálos vérrög kialakulásának kockázata a betegség utáni 12 hónapban azokhoz képest, aki nem kapták el a vírust – írja a Bloomberg.

A kutatás továbbá felhívja mindenki figyelmét arra, hogy ez a két durva mellékhatás több ezer embert érinthet, így nagyon fontos a poszt-covid kivizsgálás azoknál is, akik kevésbé súlyos tünetektől szenvedtek a betegség lefolyása alatt.

„A Covid-19 utóhatásai jelentősek. A kormányoknak és az egészségügynek szem előtt kell tartaniuk, hogy a hosszú Covid járványnak pusztító következményei lehetnek. ”

- nyilatkozta Ziyad Al-Aly kutatásvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában