atlétika

2019.09.16. 14:20

Hazánkba látogatott a rúdugrás királynője

Az orosz Jelena Iszinbajeva bízik a sportág megtisztulásában, és reméli, hogy a doppingolók elnyerik méltó büntetésüket.

A kétszeres olimpia bajnok, háromszoros vb-győztes és Európa-bajnok orosz atléta a World Urban Games sztárvendégeként érkezett a magyar fővárosba, ahol 2004-ben meg is nyerte a fedett pályás világbajnokságot. 2009-ben elért 506 cm-es világrekordja a mai napig áll.

Még azt is pontosan tudja, hogy a budapesti versenyen 486 centimétert ugrott – olvasható a Nemzeti Sport interjújában.

Elárulta,

minden világcsúcsára emlékszik, pedig pályafutása során 28 alkalommal állított fel újat.

Az orosz sportolókat érintő doppingbotrány miatt nem indulhatott Brazíliában, majd a fellebbezés elutasítása után vissza is vonult. Arra a kérdésre, hogy nem bánja-e, hogy így lett vége, azt felelte:

„nagyon bosszantott, hogy a felelősök helyett kollektíven büntettek mindenkit, úgy éreztem, nem maradt más választásom...”

Továbbá nagyon sajnálja azokat a fiatal atlétákat, akik még a lehetőséget sem kapták meg, hogy első olimpiájukon bizonyíthassanak, majd hozzátette:

„ez egyáltalán nem volt fair, remélem, a bűnösök egyszer elnyerik méltó büntetésüket”.

Az üggyel kapcsolatban elárulta, hogy hatalmas lavinát indítottak el Oroszországban a történtek, viszont a sportág megtisztulásához is vezetnek. Állítása szerint,

„aki profi sportoló akar lenni, annak be kell tartani a szabályokat”.

Sikerei kapcsán úgy érzi, nem volt semmiféle titka, egyszerűen imádta a versenyzést. Alázatosan dolgozott a sikerért, és egy percig sem tartott a vereségtől. Amikor megverték, kettőzött erővel dolgozott azon, hogy újra diadalmaskodjon.

Magánéletéről elmondta: a sportnak köszönhetően rengeteg barátot szerzett, csodálatos családja és két gyermeke van – az életben mindent megkapott, amire vágyott.

Iszinbajevát Orbán Viktor miniszterelnök és Fürjes Balázs államtitkár is vendégül látta a karmelita kolostorban. A találkozó után a világhírű rúdugró meg is hívta a kormányfőt szűkebb hazájába, Volgográdba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában