Tragédia

2023.03.01. 06:41

Orbán Viktor részvétét fejezte ki a görög kormányfőnek a vonatbaleset miatt (fotók, videók)

Részvétét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Kiriákosz Micotákisz görög kormányfőnek szerdán az előző éjjeli, számos halálos áldozatot követelő görögországi vonatszerencsétlenséggel kapcsolatban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tűzoltóság közlése szerint 36 halottja van a Görögországban szerdára virradóra történt vonatbalesetnek. A rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vették Lárisza város pályaudvarának állomásfőnökét a balesettel összefüggésben.

Légifelvétel az ütközést követően Görögország északi részén, 2023. március 1-én

Forrás: SOOC via AFP

Fotó: Stringer

"Kérem, fogadja legmélyebb, szívből jövő részvétemet, amelyet Önnek és azoknak is szeretnék kifejezni, akik szeretteiket veszítették el, és egyúttal az egész nemzetnek, melyet mélyen megrázott ez a tragédia" - áll a miniszterelnök levelében.   

A kormányfő együttérzéséről biztosítja az áldozatokat és családtagjaikat, s egyúttal gyors felépülést kíván a sérülteknek.   

A legfrissebb információk szerint legkevesebb 36 ember halt meg szerda hajnalban, amikor összeütközött egy tehervonat és egy személyvonat Szaloniki és Athén között, Láriszánál, Görögországban.

A baleset körülményei eddig tisztázatlanok. Az ütközés nyomán több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult.

Az evakuálás az ütközés súlyossága miatt nagyon nehéz körülmények között zajlik – mondta Vaszilisz Vartakojannisz, a tűzoltóság szóvivője. Elmondta, hogy égési sérültek ellátására használt kórházi egységeket riasztottak a térségbe, és több tucat mentőautót vontak be a munkálatokba; 85 sérültet a közeli kórházakba szállítottak – tette hozzá. 

A kisebb sérüléseket szenvedett vagy sértetlen utasokat, mintegy 250 embert autóbusszal szállították a 130 kilométerre északra fekvő Szalonikibe.

At least 32 dead in train collision in northern Greece
Mentenek a tűzoltók a baleset helyszínén
Fotós: STRINGER / Forrás: Anadolu Agency via AFP

A görög állami televízió, az ERT felvételei szerint a fejlámpát viselő mentőalakulatok sűrű füstben kutattak túlélők és sérültek után a vonatok roncsai között.

Grèce: accident de train avec plusieurs blessés
Mentők egy holttestet emelnek ki a roncsokból
Fotós: Sakis Mitrolidis / Forrás: AFP

A mentésben részt vevő egyik egészségügyi alkalmazott azt mondta: „Soha életemben nem láttam még ilyet. Ez tragikus.” A vagonok közül több megsemmisült vagy teljesen roncsolódott, ami különösen megnehezítette a mentést, több kocsi erősen füstölt vagy lángolt. A roncsok közé szorult emberek kiszabadítása folyik, de nehéz körülmények között zajlik – tette hozzá.   

A vasúti balesetben egy teher- és egy személyvonat ütközött össze
Fotós: Stringer / Forrás: SOOC via AFP

A láriszai kórház tisztviselői szerint legalább 25 embernek súlyos sérülései vannak. 

Grèce: accident de train avec plusieurs blessés
Mentősök kutatják át a roncsokat a görögországi Larisa melletti Tempi-völgyben 2023. március 1-jén, a vonatbaleset után
Fotós: Sakis MITROLIDIS / Forrás: AFP

Konsztantinosz Agorasztosz a SKAI TV-nek azt mondta, „az ütközés nagyon erős volt, a személyvonat első négy kocsija kisiklott, és az első két kocsi, amely kigyulladt, szinte teljesen megsemmisült”.

A helyi média úgy tudja, a személyvonaton mintegy 350-en utaztak.   

A Skai TV-ben egy utas azt mondta: „A baleset pillanatában felugrottunk, mert az ablakok hirtelen felrobbantak. Az emberek sikoltoztak és megijedtek. Szerencsére ki tudtuk nyitni az ajtókat, és elég gyorsan el tudtunk menekülni. Más vagonokból nem tudtak kiszállni az utasok, az egyik kigyulladt” – mondta a még mindig sokkos állapotban lévő fiatalember.

„A vonat felborult, és majdnem a szakadékba zuhant, majd a vagon lángra kapott... Az én vagonomban öt sérült volt” – mesélte egy másik utas a Skai TV-nek.   

Arról egyelőre nem közöltek részleteket, hogy miért ütközött össze a két vonat.   

A görög média szerint ez volt „Görögország eddigi legsúlyosabb vasúti balesete”.

A tömegebaleset hatására szerdán benyújtotta lemondását Kosztasz Karamanlisz görög közlekedési miniszter, aki közleményében azt írta: kötelessége lemondani, mert „ez a legkevesebb, amit megtehet, hogy tisztelegjen az áldozatok emléke előtt”.

 Hozzátette, hogy vállalja a felelősséget a görög állam „régóta tartó kudarcsorozata” miatt.

A kormányfő szerint tragikus emberi tévedés okozta a görögországi vonatbalesetet

Tragikus emberi hiba okozta a 38 emberéletet követelő kedd esti vonatbalesetet – jelentette ki szerdán Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő, aki példa nélkülinek nevezte az ütközést, és teljes körű, független vizsgálatot ígért.

Az Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és egy Szalonikiből indult tehervonat ütközött össze frontálisan az ország középső részén fekvő Lárisza előtt, a balesetben a legfrissebb adatok szerint 38-an haltak meg. Az ütközés hatására több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult.

A kormányszóvivő szerint a mentésben szerdán mintegy ötszáz ember vett részt.

A görög tűzoltóság közölte, hogy szerda este 57 sérültet kórházban ápoltak, hatot közülük az intenzív osztályon. Tizenötnél több sérültet ellátás után hazaengedtek a kórházból.

A hatóságok őrizetbe vették a láriszai állomásfőnököt, aki ellen egy igazságügyi illetékes szerint „nem szándékos emberölés és testi sértés okozása miatt” indult eljárás. Az 59 éves ember tagadta felelősségét, szerinte valamilyen műszaki probléma okozta a tragédiát – közölték.

Az áldozatok többsége fiatal – mondta Kiriákosz Micotákisz. A hosszú hétvége után - hétfő munkaszüneti nap volt Görögországban - sok egyetemista tért vissza Szalonikibe.

A miniszterelnök elmondta, hogy a tömegbaleset helyszínén és a láriszai kórházban tett látogatása során találkozott az áldozatok hozzátartozóival, akik azt kérdezték tőle: miért?. „Tisztességes válasszal tartozunk nekik” – mondta a kormányfő a televízió által felvett rövid beszédében.

A balesetben nyolc vasúti dolgozó halt meg, közöttük a személy- és a tehervonat két-két mozdonyvezetője - közölte Jannisz Nicász, a Görög Vasúti Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában